Odlična ideja

Dok mi bacamo božićne jelke, u Beču ih koriste za centralno grijanje i hranjenje koza

AUTOR:

OBJAVLJENO:

6.1.2019. u 16:25

AUTOR:

OBJAVLJENO:

6.1.2019. u 16:25

Zagreb, 070114.
Na fotografiji: odbaceni borovi skupljaju se na hrpi nakon bozicnih i novogodisnjih blagdana, te cekaju odvoz.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Šuvar / CROPIX

Odbačeni borovi

Dok će se u Hrvatskoj, kao i prethodnih godina, većina božićnih jelki završiti bačena ispred zgrada ili na otpadu, Beč je već odavno osmislio originalan način njihova zbrinjavanja – islužena božićna drvca Austrijanci će koristiti za grijanje pa i za hranu za životinje.

Naime, bečko komunalno poduzeće za zbrinjavanje otpada (MA 48) i ove će se godine pobrinuti da islužena božićna drvca svoj životni vijek ne završe u otpadu, objavilo je Eurocomm-PR, tvrtka u sastavu Wien Holdinga, zadužena za odnose s javnošću Grada Beča u Beogradu, Bratislavi, Budimpešti, Krakovu, Ljubljani, Pragu, Sarajevu, Sofiji i Zagrebu.

Od 27. prosinca 2018. pa sve do 13. siječnja 2019. godine stanovnici glavnog grada Austrije svoja božićna drvca mogu, kao i svake godine, predati na posebno predviđena mjesta. Ove godine u Beču postoje 534 takva javna mjesta za prikupljanje božićnih drvaca, a zaposlenici MA 48-odjela apeliraju na građane da borove donesu bez nakita i ukrasa.

Prikupljena se božićna drvca u Beču iskorištavaju za proizvodnju električne energije te za centralno grijanje, a od prošle godine jedan dio odlazi i na deponiju otpada Rautenweg, gdje postaje hrana za ugroženu autohtonu austrijsku vrstu koza koja je tamo nastanjena.

U glanom je gradu Austrije prošle godine prikupljeno ukupno 757 tona odnosno 173.000 komada božićnih drvaca, što je u usporedbi s 2017. godinom porast od osam posto. Proizvedena je energija bila dovoljna za opskrbu 1.060 domaćinstava električnom energijom i 2.470 domaćinstava centralnim grijanjem cijeli mjesec dana.

Organizirano prikupljanje božićnih drvaca u Beču započelo je 1990. godine, kada je građanima na raspolaganju stajalo samo 220 lokacija za prikupljanje.