Inovacija

Austrijski pandan HAC-u izdao prvi elektronički hibrid kredita i obveznica u EU

AUTOR:

OBJAVLJENO:

24.10.2018. u 15:19

AUTOR:

OBJAVLJENO:

24.10.2018. u 15:19

Cars line up in a traffic jam on the western Austrian A12 highway as the road is blocked near Vomp September 28, 2012. Opponents of the A12 highway, one of the most frequented transit highways in Europe, block the road during a protest against pollution and excessive noise for neighbouring residents. REUTERS/Dominic Ebenbichler (AUSTRIA - Tags: CIVIL UNREST TRANSPORT ENVIRONMENT) - GM1E89T01KO01
Dominic Ebenbichler / REUTERS

Austrijska A12 autocesta

Budućnost je stigla: Erste grupa se pohvalila da je s tvrtkom koja gradi i upravlja autocestama u Austriji (ASFINAG) putem blockchain platforme izdala prvo europsko potpuno digitalno izdanje dužničkog instrumenta u vrijednosti od 20 milijuna eura.

U pitanju je ASFINAG-ovo izdanje posebnog dužničkog “papira” koji ima elemente i kredita i obveznice (SSD), a među ulagačima su austrijski osiguravatelji Wiener Städtische Versicherung i Donau Versicherung te austrijska regionalna banka Hypo Vorarlberg.

Container tehnologija

Platforma je razvijena pomoću Hyperledger Fabric, Linux Foundation platforme za korporativne transakcije zasnovane na blockchainu, a koja koristi tzv. container tehnologiju za prihvat pametnih ugovora. Erste grupa je objavila da je strukturu svoje platforme ostavila otvorenom “kako bi joj se u budućnosti mogle priključiti i druge banke te platforme”.

Bernhard Leder, koji je u grupi odgovoran za aranžiranje transakcija i financiranje na tržištu kapitala, tvrdi da njihova primjena blockchain tehnologije “može izdanja ovakvih instrumenata ubrzati, pojednostaviti i učiniti ih djelotvornijim”, a iz ASFINAG-a naglašavaju da im je za odluku o digitalnom izdanju najvažnija bila sigurnost blockchain tehnologije.

Michel Haller, direktor Hypo Vorarlberga, ističe da blockchain tehnologija otvara velike mogućnosti u području automatizacije i podizanja učinkovitosti procesa te pruža sigurnost za transakcije. - Očekujemo da će se velik dio uslužnih djelatnosti u budućnosti oslanjati na tu tehnologiju - rekao je.

Prvi put

Tržište dužničkog instrumenta (SSD) koji su sada prvi put izdali na blockchain platformi u Europi je vrijedno više od 100 milijardi eura. Najpopularniji je na njemačkome govornom području, a posljednjih se godina intenzivno internacionalizira te poljske, mađarske i češke tvrtke realiziraju inauguralna izdanja.