Inovacija

Austrijski pandan HAC-u izdao prvi elektronički hibrid kredita i obveznica u EU

Među ulagačima su osiguravatelji Wiener Städtische Versicherung i Donau Versicherung
Austrijska A12 autocesta
 Dominic Ebenbichler / REUTERS

Budućnost je stigla: Erste grupa se pohvalila da je s tvrtkom koja gradi i upravlja autocestama u Austriji (ASFINAG) putem blockchain platforme izdala prvo europsko potpuno digitalno izdanje dužničkog instrumenta u vrijednosti od 20 milijuna eura.

U pitanju je ASFINAG-ovo izdanje posebnog dužničkog “papira” koji ima elemente i kredita i obveznice (SSD), a među ulagačima su austrijski osiguravatelji Wiener Städtische Versicherung i Donau Versicherung te austrijska regionalna banka Hypo Vorarlberg.

Container tehnologija

Platforma je razvijena pomoću Hyperledger Fabric, Linux Foundation platforme za korporativne transakcije zasnovane na blockchainu, a koja koristi tzv. container tehnologiju za prihvat pametnih ugovora. Erste grupa je objavila da je strukturu svoje platforme ostavila otvorenom “kako bi joj se u budućnosti mogle priključiti i druge banke te platforme”.

Bernhard Leder, koji je u grupi odgovoran za aranžiranje transakcija i financiranje na tržištu kapitala, tvrdi da njihova primjena blockchain tehnologije “može izdanja ovakvih instrumenata ubrzati, pojednostaviti i učiniti ih djelotvornijim”, a iz ASFINAG-a naglašavaju da im je za odluku o digitalnom izdanju najvažnija bila sigurnost blockchain tehnologije.

Michel Haller, direktor Hypo Vorarlberga, ističe da blockchain tehnologija otvara velike mogućnosti u području automatizacije i podizanja učinkovitosti procesa te pruža sigurnost za transakcije. - Očekujemo da će se velik dio uslužnih djelatnosti u budućnosti oslanjati na tu tehnologiju - rekao je.

Prvi put

Tržište dužničkog instrumenta (SSD) koji su sada prvi put izdali na blockchain platformi u Europi je vrijedno više od 100 milijardi eura. Najpopularniji je na njemačkome govornom području, a posljednjih se godina intenzivno internacionalizira te poljske, mađarske i češke tvrtke realiziraju inauguralna izdanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 09:18