Fatalne prometnice

U EU najopasnije bugarske, a najsigurnije austrijske ceste, kod nas najkritičniji Jadran

U bugarskoj regiji Sjeverozapad bilo je 153 mrtvih u prometnim nesrećama na milijun ljudi
Ilustracija, prometna nesreća u Bugarskoj
 Stringer / REUTERS

Hrvatske prometnice opasnije su, čini se, od većine cesta u EU. Naime, kako pokazuju podaci euro-statističara, na hrvatskim je cestama u 2016. godini na milijun stanovnika bilo 73 poginulih, dok je prosjek na razini Unije bio 50 poginulih u prometnim nesrećama na milijun stanovnika.

Pritom valja naglasiti kako se u nas više gine na cestama na Jadranu, nego na kontinentu. Prosječna stopa smrtnosti na cestama u Jadranskoj Hrvatskoj, koja obuhvaća sedam obalnih županija, 2016. je, prema podacima Eurostata, dosezala 76 umrlih na milijun stanovnika, dok je u Kontinentalnoj Hrvatskoj, u sastavu koje su Grad Zagreb i 13 županija na kontinentu, stopa smrtnosti u prometnim nesrećama iznosila 72 umrla na milijun stanovnika. Jadranska Hrvatska prednjači i po broju ozlijeđenih u prometnim nesrećama, kojih je u toj statističkoj regiji 2016. na milijun stanovnika bilo više nego u Kontinentalnoj Hrvatskoj, pokazuju podaci Eurostata.

Najgore stanje je na cestama u bugarskoj regiji Sjeverozapad, u kojoj je 2016., prema podacima euro-statističara, bilo 153 mrtvih u prometnim nesrećama na milijun stanovnika, što je trostruko više od prosjeka EU. Među fatalnim prometnicama u EU su i one u portugalskoj regiji Alentejo, u kojoj je smrtnost u prometnim nesrećama 2016. iznosila 142 mrtva na milijun stanovnika. Vrlo zabrinjavajuće stanje u prometu je i u belgijskoj pokrajini Luksemburg (koja se nalazi zapadno od istoimene države, Velikog Vojvodstva Luksemburg), u kojoj je 138 smrtnih slučajeva u sudarima na milijun stanovnika.

Neslavno četvrto mjesto po fatalnim sudarima drži grčka regija Južni Egejski otoci, sa 134 smrtna slučaja na milijun stanovnika, dok se na petom mjesto po smrtnosti sudara nalazi još jedna bugarska regija, Sjeverna središnja Bugarska, sa 132 poginula u prometnim nesrećama na milijun stanovnika.

Inače, u 21 europskoj regiji broj poginulih u prometnim nesrećama na milijun stanovnika doseže brojku od 100 ili je prelazi. Visoku stopu smrtnosti u prometnim nesrećama imaju i regije u Rumunjskoj i Poljskoj. Problematično stanje u prometu je i u Turskoj, kandidatu za članstvo u EU, pokazuju podaci euro-statističara.

S druge strane, za promet je najsigurnija austrijska prijestolnica. U Beču je, naime, 2016. godine zabilježeno 10 mrtvih u prometnim nesrećama na milijun stanovnika. To je čak 15 puta manje nego u najproblematičnijoj bugarskoj regiji Sjeverozapad. Ipak, u EU je samo 31 regija u kojoj je broj umrlih u prometnim nesrećama manji od 25 na milijun stanovnika, upozoravaju u Eurostatu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. listopad 2021 23:20