Znanost rješava probleme

Pametna tehnologija rješava globalni problem na koji godišnje bacimo 990 milijardi dolara

Godišnje rasipamo oko 1,3 milijarde tona hrane, a inovatori rade na tehnologiji koja bi umanjila tu brojku
Ilustracija
 Profimedia, Sciencephoto RM

Budući da se diljem svijeta bilježi veliko rasipanje hrane, inovatori rade na tehnologiji koja bi umanjila taj problem, piše CNBC.

Naime, prema podacima Food and Agriculture Organization (FAO), godišnje se baci oko 1,3 milijarde tona hrane proizvedene za ljudsku potrošnju. Kada se ta rasipana hrana stavi u ekonomsku računicu, dobije se iznos od bačenih 680 milijardi dolara u razvijenim zemljama i oko 310 milijardi dolara u zemljama u razvoju. Točnije, bacanjem hrane svijet godišnje baci i 990 milijardi dolara.

Na smanjenju te brojke rade mnoge organizacije diljem svijeta, a razvoj tehnologije trebao bi olakšati dolazak do cilja.

Tako je kompanija Winnow razvila tehnologiju koja bi trebala pomoći profesionalnim kuhinjama da prate koliko koje hrane bace te tako smanje svoje troškove.

- U komercijalnim kuhinjama teško je pratiti što se baca zbog velike užurbanosti. Mi smo pružili platformu podataka za kuhinje koja obavještava kuhinjsko osoblje o bačenim namirnicama te savjetuje šefa kuhinje kako ih što bolje koristiti da ne završe u smeću – objasnio je Mark Zornes, osnivač i izvršni direktor te kompanije, koji smatra da zbog kaosa koji vlada u profesionalnim kuhinjama, mnogi nemaju vremena izvagati namirnice koje koriste. Zbog toga je osmislio sustav koji djeluje tako da se ispod kante za otpatke postavi vaga koja je povezana s tabletom na kojem kuhinjsko osoblje vidi koje su namirnice bacili. Korištenjem ovog sustava profesionalne kuhinje će, smatra Zornes, osvijestiti svoje znanje o onome što baca i time prepoloviti rasipanje hrane te uštedjeti tri do osam posto potrošenog novca na hranu.

Osim ovoga, postoje i drugi inovativni proizvodi koji običan hladnjak pretvaraju u pametni uređaj koji pomaže svojim korisnicima da ne bacaju toliko hrane i da uštede novac, izvještava CNN.

Jedan od njih je američki Ovie koji je nedavno završio svoju crowdfunding kampanju potrebnu za završetak proizvoda koji prati rok trajanja hrana koristeći jednostavnu Bluetooth tipku. Naime, riječ je o sustavu koji podsjeća potrošača na to kada treba potrošiti hranu koju drži u hladnjaku te uz to predlaže recepte. Točnije, budući da si mnogi ne mogu priuštiti pametne hladnjake, startup Ovie je osmislio “pametnu oznaku” koja prati koliko je hrana u zdjelicama svježa, a ovisno o svježini hrane svjetlo na oznaci promijeni boju od zelene prema žutoj pa u konačnici do crvene. Te oznake naravno ne moraju biti postavljene isključivo na zdjelice nego se mogu direktno staviti na proizvode, voće, povrće i slično.

Osim toga, osmišljena je i bežična kamera koju potrošač treba postaviti u hladnjak te tada korisnici vide sadržaj svog hladnjaka na svojim pametnim telefonima ili tabletima. Da pojasnimo, uređaj fotografira unutrašnjost zatvorenog hladnjaka da njegovi vlasnici mogu vidjeti što im točno treba. Osim toga, uređaj djeluje i kao podsjetnik koji obavještava što treba što prije potrošiti i koje namirnice trebaju biti što prije zamijenjene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 00:11