Problemi s dobavljačima

Automobilski gigant pod rizikom zatvaranja svoje tvornice u Europi zbog nedostatka opreme

Fiat Chrysler prvi put u svojoj povijesti najavio je mogućnost obustave rada svojih pogona
Tvornica Fiat Chryslera u Torinu
 Miguel MEDINA / AFP

Budući da je zbog koronavirusa koji hara Kinom u nemogućnosti doći do ključnih dijelova za proizvodnju automobila, iz Fiat Chryslera (FCA) upozoravaju kako će morati zatvoriti jednu od svojih europskih tvornica. To je, kako piše Financial Times, prvi put da je američki proizvođač automobila najavio obustavu rada svojih pogona čime je dodatno naglašena ozbiljnost posljedica pandemije na globalne lance opskrbe.

Kako je pojasnio Mike Manley, izvršni direktor Fiat Chryslera, četiri kineska dobavljača pogođena su virusom, od kojih je jedan ključni proizvođač autodijelova, a ako se obustava kineske proizvodnje nastavi, preostala tri dobavljača također će postati kritična za automobilskog giganta.

Stoga je FCA oformio tim koji marljivo prati količinu opreme u svojim tvornicama i svaki potencijalni rizik za proizvodnju istovremeno tražeći alternativne dobavljače. No, dodao je Manley, to je dugotrajni proces budući da svi novi dijelovi moraju biti certificirani i registrirani.

Uz Fiat Chrysler, i Toyota, Hyundai, Volvo i PSA, vlasnik Peugeota, upozorili su na posljedice koronavirusa na njihove opskrbne lance. Ovog je tjedna tako Masayoshi Shirayanagi, direktor operacija (COO) u Toyoti, izjavio kako kompanija trenutno “bilježi i najmanji dio i radi inventuru te istražuje mogućnost, odnosno potrebu za alternativne planove proizvodnje”.

Iz francuskog PSA, pak, rekli su da se suočavaju s “logističkim tenzijama” zbog problema s opskrbom, no da u skorije vrijeme ne očekuju obustavu rada u bilo kojoj od svojih tvornica izvan Kine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:33