Donosi UMFO

Financijska stručnjakinja savjetuje kako u 2024. postići prosperitet, a jedan oblik štednje posebno ističe

Financijske izazove i prilike treba iskoristiti na najbolji mogući način ukoliko želite mudro upravljati novcem

Kristina Ercegović

 Boris Kovacev/Cropix

Svaka godina nosi sa sobom financijske izazove i prilike koje zahtijevaju pažnju onih koji žele mudro upravljati svojim novcem, a ujedno je to i vrijeme kada donosimo odluke o stvarima koje u svojem životu želimo promijeniti.

Kristina Ercegović, poduzetnica, spisateljica te osnivačica inicijative Žene i novac donosi najvažnije financijske alate i trendove za 2024. godinu. Da bi se postiglo financijsko blagostanje, Ercegović naglašava da je najprije važno poznavati sve aspekte financijskog stanja, od imovine do dugova.

- Moramo biti svjesni koliko zarađujemo i koliko trošimo - ističe stručnjakinja, dodajući kako samoproučavanje budžeta, ali i vlastitog ponašanja, omogućuje bolje planiranje i donošenje održivih financijskih odluka.

Ključno je, nastavlja Ercegović, razumjeti razliku između potreba i želja. Pritom upozorava na utjecaj marketinga i konzumerističkog sustava te potiče ljude da razmisle o stvarnim potrebama.

- Bitno je probati razlučiti koliko nam je želja nametnuto kroz marketing, a koliko njih su doista naše želje - dodaje.

No, stvar ide i u obrnutom smjeru. Da, novcem trebamo upravljati odgovorno, no moramo ga i znati trošiti i u njemu uživati bez osjećaja krivnje, ističe Ercegović. Financijski uspjeh ne znači odricanje od uživanja; važno je pronaći ravnotežu između štednje i uživanja u trenutku.

Jedno od pravila koje Ercegović promovira je pravilo 10 – 90, gdje deset posto uštedimo, a 90 potrošimo. Također, predlaže model 20-30-50, gdje 50 posto prihoda ide na osnovne troškove, 20 posto na štednju, a 30 posto na želje. Ovakav pristup pomaže održavanju financijske ravnoteže.

Važnost pomaganja drugima

Ercegović ističe važnost rane mirovinske štednje, naglašavajući da je idealno početi odmah po prvoj plaći. Mladi često percipiraju mirovinu kao daleku budućnost, no Ercegović upozorava da vrijeme brzo prolazi te naglašava važnost, kako kaže, „osmog svjetskog čuda“ - kamate na kamatu.

Ističe kako mirovinska štednja omogućava pojedincima veću kontrolu nad vlastitom financijskoj budućnosti. Iznos štednje se može prilagoditi prema individualnim ciljevima i potrebama, u skladu s promjenama u životnim okolnostima.

- Puno je važnije i pametnije štedjeti manje iznose, ali sa štednjom početi ranije u životu – savjetuje.

Još jedna stvar na koju se u razgovorima o financijama često zaboravlja je doniranje i dijeljenje s onima koji imaju manje od nas. To ne samo da pomaže drugima već donosi i osobno zadovoljstvo.

- Osjetimo zadovoljstvo i mir kad dajemo onima koji imaju manje od nas - ističe.

U 2024. godini, mudro upravljanje novcem zahtijeva svijest, planiranje, razumijevanje vlastitih ciljeva i pravilno postavljanje prioriteta. Iskoristite savjete Kristine Ercegović kako biste ostvarili financijski uspjeh u godini koja je pred nama.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava (UMFO).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2024 16:22