IZBOR JE NA VAMA

Ovo su modeli o kojima ovisi visina vaše mirovine

Birate između pet modela isplate, od kojih u tri postoji mogućnost nastavka isplate mirovine imenovanom korisniku nakon smrti korisnika mirovine.

Ilustracija

 iSTOCK

Mirovinska osiguravajuća društva zadužena su za isplatu mirovina iz drugog i trećeg stupa. Naime, u trenutnu odlaska u mirovinu možete odabrati želite li mirovinu samo iz prvog ili prvog i drugog stupa. Svoju mirovinu birate na temelju izračuna koji dobijete, nakon podnošenja zahtjeva, za obje mirovine. Ako odaberete samo mirovinu iz prvog stupa, isplaćuje je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO). U tom slučaju individualna kapitalizirana štednja, dakle pet posto iz bruto plaće koje ste uplaćivali u drugi stup, prenosi se u državni proračun.

Ako odlučite primati kombiniranu mirovinu iz prvog i drugog stupa, tada mirovinu iz prvog stupa isplaćuje HZMO, a mirovinu iz drugog stupa mirovinsko osiguravajuće društvo (MOD). Sami birate jedan od dva MOD-a. To su Raiffeisen MOD i Hrvatsko mirovinsko osiguravajuće društvo. Mirovinska štednja iz drugog stupa prebacuje se u odabrani MOD i sklapate ugovor o isplati mirovine. Birate između pet modela isplate, od kojih u tri postoji mogućnost nastavka isplate mirovine imenovanom korisniku nakon smrti korisnika mirovine.

Jako je važno informirati se o prednostima svakog od modela, jer o tome ovisi visina mirovine. To su:

pojedinačna doživotna mirovina:

korisnik prima mirovinu do kraja svog života

zajednička doživotna mirovina:

ako supružnik nadživi korisnika, njemu se isplaćuje mirovina iz MOD-a do kraja njegova života

pojedinačna doživotna mirovina sa zajamčenim razdobljem:

od pet do 20 godina (Raiffeisen MOD) ili od pet do 30 godina (HRMOD). Primjer: ako je zajamčeno razdoblje 20 godina, u slučaju smrti korisnika tijekom tog razdoblja mirovina se nastavlja isplaćivati odabranom imenovanom korisniku do kraja cijelog zajamčenog razdoblja.

zajednička doživotna mirovina sa zajamčenim razdobljem:

od pet do 20 godina (Raiffeisen MOD) ili od pet do 30 godina (HRMOD). Primjer: ako je zajamčeno razdoblje 20 godina, u slučaju smrti i korisnika i supružnika tijekom tog razdoblja mirovina se nastavlja isplaćivati odabranom imenovanom korisniku do kraja cijelog zajamčenog razdoblja.

pojedinačna doživotna mirovina sa zajamčenom isplatom kapitaliziranih sredstava:

korisniku omogućuje doživotno primanje mirovine, ali u slučaju smrti korisnika mirovine prije nego što mu se isplati cjelokupni iznos, preostali dio kapitaliziranih sredstava isplatit će se u cijelosti zakonskim nasljednicima (Raiffeisen MOD).

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava (UMFO).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 15:36