Sporazum EU-SAD

Većinu stoke Amerikanci filaju hormonima, kako se nadzire da ne završi na našim stolovima

Kako potrošači mogu biti sigurni da im se na stolu nalazi sigurno meso, ŠTO NAM DONOSI NOVI SPORAZUM SAD-a i EU? Mogu li potrošači biti sigurni da im se na stolu nalazi sigurno meso koje nije tretirano umjetnim hormonima?
Ilustracija
 Damjan Tadić / CROPIX

SAD i EU su se dugo sporili pred Svjetskom trgovinskom organizacijom (WTO) zbog europske zabrane uvoza mesa goveda koja su tretirana umjetnim hormonima. Ta je odluka u EU primijenjena 1989. godine, Amerikanci od onda tvrde kako postoje brojne studije koje dokazuju da je takvo meso sigurno za konzumaciju, ali WTO je na kraju prihvatio europsko odbijanje uvoza mesa koje sadrži hormone.

Prošlotjedni sporazum o osiguranju dodatne bescarinske kvote za uvoz američke govedine, što su potpisali američki trgovinski predstavnik Robert Lighthizier, EU veleposlanik u SAD-u Stavros Lambrindis i EU predstavnik Jani Raappana, tako nakon niza godina široko otvara europska vrata samo za visokokvalitetno američko goveđe meso koje nije tretirano hormonima. Sporazum, međutim, još treba potvrditi Europski parlament.

Kako potrošači mogu biti sigurni da im se na stolu nalazi sigurno meso, budući da se u SAD-u nekoliko hormona koristi pod normalno jer, prema procjenama, za 15 posto povećava proizvodnju mesa? Europski se potrošači samo mogu pouzdati u to da se striktno poštuje poseban europsko-američki program (Non-Hormone Treated Cattle, NHTC) koji je na snazi od 1999. godine, a predviđa niz kontrolnih mjera za trgovinu govedinom i teletinom koja nije tretirana nijednim od šest hormona koji se u SAD-u legalno koriste.

Tri su osnovne komponente tog programa. Prvo, stoka od koje dolazi meso koje ne sadrži hormone uzgaja se i potom odvozi u klaonice s posebno odobrenih farmi, a njena izvozna dokumentacija uključuje izjavu da se radi o stoci koja ispunjava zahtjeve Europske unije, čime se nadziru i životinje i količina mesa. Drugo, u svim klaonicama se mora osigurati da stoka koja nije tretirana hormonima bude držana odvojeno od ostale. Treće, uzorci mesa se prikupljaju u klaonicama i analiziraju kako bi dobili izvozni certifikat američkog Servisa za nadzor i sigurnost hrane (FSIS).

Europska unija najviše je govedine prošle godine uvezla iz Brazila, najvećeg svjetskog izvoznika govedine, a potom iz Argentine te Urugvaja, a tek na četvrtom mjestu je bio SAD te potom Australija. Novi ugovor će podići američki udjel, a s vremenom će američki bescarinski izvoz govedine u EU narasti sa 150 na 420 milijuna dolara, što je povećanje za više od 180 posto.

Hormoni u uzgoju stoke su u SAD-u odobreni 1950-ih godina i danas se tamo koriste u uzgoju dvije trećine stoke. Zašto? Osim što je stoka veća i naraste brže nego prirodnim putem, koristi se manje hrane i drugih inputa pa se uvelike smanjuje trošak proizvodnje. Također, tvrdi se, tako se udovoljava i željama potrošača za mesom s manje masnoća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 23:17