Novo istraživanje

Šefovi se diče dobrom komunikacijom sa svojim zaposlenicima, ovi tvrde: 'Nije to baš tako'

Ispitivanje 'o stavovima i statusu organizacijske agilnosti u hrvatskim kompanijama' provedeno na 32 domaće kompanije
Ilustracija; poslovni sastanak
 Profimedia, Alamy

Hrvatski direktori misle da se u njihovim tvrtkama transparentno komunicira sa zaposlenicima, ali s time se slaže tek 44 posto njihovih zaposlenika, pokazalo je istraživanje tvrtke Vetturelli.

Ispitivanje 'O stavovima i statusu organizacijske agilnosti u hrvatskim kompanijama' provedeno na 32 domaće kompanije pokazalo je drastične razlike u stavovima visokog i srednjeg menadžmenta na radnom mjestu. Najočitija je ona o transparentnoj komunikaciji. Tako je sto posto ispitanih direktora potvrdilo da je komunikacija u njihovim tvrtkama na visokoj razini, ali s time se nije složila ni polovica njihovih zaposlenika.

- Odluke temeljena na birokratskim okvirima i vrhu organizacijske piramide još uvijek prednjače. Tek kada vrh shvati kako mrkva i batina te kontrola nisu odgovor na kompanijske probleme moći će prihvatiti ideju o agilnom organizacijskom dizajnu koji je prikladan za kompleksno doba – objasnila je direktorica Dijana Vetturelli koja je rukovodila istraživanjem.

Osim komunikacije, pokazuje istraživanje, srednji i visoki menadžment se ne slaži i u nekim drugim pitanjima. Tako, primjerice, 69 posto visokog menadžmenta smatra da je u njihovim tvrtkama visoka razina timske autonomije. S istim se složilo 38,89 posto srednjeg menadžmenta. Da primjenjuju praksu tržišnog taktiziranja misli 69 posto visokog menadžmenta, ali s tim se slože samo 28 posto srednjeg menadžmenta.

Nadalje, rezultati su pokazali da 43,75 posto ispitanika svoju organizaciju doživljava donekle agilnom. Čak 90 posto ispitanih kompanija smatra kako su spremne na promjene, što je porast od 16 posto u odnosu na prošlu godinu. Međutim, njih 66,6 posto ističe kako ne vladaju potrebnim znanjima i kompetencijama za postizanje organizacijske agilnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:32