Obustavljeni radovi

Najvećem investitoru u pulsku stanogradnju inspekcija zatvorila dva gradilišta

Riječ je o tri zgrade sa po četiri stana u Puli, dok je u obližnjem Štinjanu investitor bespravno gradio pet zgrada
Gradilište kompanije Stanoinvest
 Goran Šebelić / CROPIX

Najvećem investitoru u stanogradnju u Puli, tvrtki Stanoinvest Holding, građevinska inspekcija zatvorila je dva gradilišta budući da nisu ishodovane građevinske dozvole. Riječ je o tri zgrade sa po četiri stana u Puli, dok je u obližnjem Štinjanu investitor bespravno gradio pet zgrada. Radovi se do daljnjeg obustavljaju, odnosno dok se ne izdaju građevinske dozvole.

Za dio zgrada projektna dokumentacija nije potpuna i nisu priložene sve potvrde glavnog projekta nadležnih javnopravnih tijela, a za drugi dio zgrada projekt nije usklađen s prostornim planom. Sam investitor svjestan je propusta u koji je, kaže, ušao namjerno. Naime, vlasnik Stanoinvesta Ivica Salvador, koji je najavio da će do 2025. u Puli sagraditi čak 2.000 stanova, kaže da će platiti globu, no najprije će se očitovati na nalaz inspekcije.

- Bili smo svjesni posljedica pokretanja radova i naravno da globu namjeravam platiti u cijelosti i bez ikakvih prigovora. Radovi su obustavljeni jer nismo uspjeli ishoditi građevinsku dozvolu u onom trenutku kada smo s izvođačem radova ugovorili početak radova, pojasnio je Salvador. Veli nam da još ne zna kolika će biti visina globe. Objašnjava da je s radovima, bez obzira što nema dozvole, počeo zbog- nedostatka radne snage.

Pula, 120219.
Ivica Salvador, vlasnik firme Stanoinvest, do 2025. godine na sirem pulskom podrucju ima namjeru sagraditi 1800 stanova.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Šebelić / CROPIX
Ivica Salvador, vlasnik Stanoinvesta

- Kvalitetnih radnika je svakim danom sve manje i ukoliko im danas ne ponudite posao, njih sutra nema. Graditeljstvo prednjači po odlasku radnika u druge zemlje, naveo je kao pojašnjenje. Na njegovim gradilištima trenutno je oko 200 građevinara. Veli i da je administracija spora, pa primjerice građevinsku dozvolu za zgrade u Puli, čija je gradnja trenutno stopirana, čeka godinu dana. Problem je, pojašnjava, što je najprije trebao dobiti dozvolu za prethodne uvjete, odnosno osigurati infrastrukturu.

- Prilagođeni smo tržištu i gradimo onoliko kolika je potražnja, a u ovoj je državi brzina administracije obrnuto proporcionalna odlasku radnika, poručio je. Vjeruje da će građevinsku dozvolu za zgrade u Štinjanu dobiti u roku od mjesec dana, a za zgrade u Puli u roku od tri mjeseca te da će nastaviti s radovima. U tom će se periodu usmjeriti na druga gradilišta. A trenutno ih je u Puli i okolici 30-tak. Radi se o stambenim zgradama raznih veličina i u raznim dijelovima grada – od centra do predgrađa.

Pula, 110219.
Firma Stanoinvest oko grada Pule gradi mnoge kuce s brojnim stanovima, ali mnoge od njih bez gradjevinske dozvole.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Šebelić / CROPIX
Na gradilištu kompanije Stanoinvest

Najveća zgrada ima šest etaža i 800 kvadrata tlocrta. Naime, Stanoinvest je prije dvije godine intenzivno počeo s masovnom gradnjom stanova u Puli te bi htio do 2020. godine sagraditi njih 1000. Ove godine ih gradi oko 200 i veli da su svi prodani. Svi bi trebali biti gotovi do kraja godine. Dodaje da je dosad izgradio oko 500 stanova. Na pitanje koliko će uložiti, odnosno koliko je visok njegov investicijski ciklus, nije nam odgovorio.

-Svi naši stanovi su prodani jer smo se prilagodili tržištu. Oko 60 posto kupaca su naša dijaspora, koji u Puli žele imati svoj stan i plaćaju ga u gotovini, kazao je. Ostatak kupaca su stranci te lokalci koji rješavaju svoje stambeno pitanje.

- Želim na tržištu ponuditi realnu cijenu kvadratnog metra, prvenstveno za mlade obitelji koje moraju biti u mogućnosti osigurati si stambeno pitanje. Mi nemamo europske plaće, ni brzinu usluge, pa ne možemo formirati europske cijene. Dakle, brzina, usluga, potražnja i cijene moraju biti proporcionalni gospodarstvu, ali naša zakonodavna rješenja ne prate osnovne parametre. To se direktno odražava na mene kao poduzetnika, zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 17:45