REPORT GOJKA DRLJAČE

Imovinski balon pred pucanjem? U SAD-u primijećen zabrinjavajući signal koji prethodi padu tržišta

Razlog za tako postojani trend bujanja je stimulativna politika Federalnih rezervi koja destimulira ulaganja u obveznice ili štednju

Ilustracija

 Angela Weiss/AFP

Ovoga tjedna prinosi na 30-godišnju obveznicu američkog Treasurya, koja se indeksira za očekivanu inflaciju, pali su na rekordno nisku razinu od -0,578 posto. Tih -0.587 posto reflektira razliku između nominalnog prinosa od 1,82 posto te projekcije godišnje inflacije od 2,4 posto. Nikada do pandemije prinosi na dugoročnu vrijednosnicu nisu pali ovako nisko.

Ovaj podatak s tržišta ponukao je više analitičara ovoga tjedna da napišu kako američke Federalne rezerve propuštaju vidjeti znak do sada najvećeg imovinskog balona koji će se nastaviti napuhivati. Što će se duže napuhivati, pucanje će biti opasnije. U zadnjih šest mjeseci dionički indeks S&P 500 dobio je 13 posto na vrijednosti, a valuacije su već bile na ekstremnim razinama. Bitcoin se vinuo u neviđene visine. Kripto tržište premašilo je tri tisuće milijardi dolara. Tržište gleda i bum novih pravnih entiteta koji služe samo za akvizicije (SPAC)…

Razlog za tako postojani trend bujanja jest stimulativna politika Federalnih rezervi koja u osnovi destimulira ulaganja u obveznice ili štednju. Zašto posjedovati obveznice ako ne mogu osigurati povrate više od stope inflacije? Odgovor na ovo pitanje krajnje je jednostavan, instinktivan. Investitori se stoga okreću dionicama i alternativnim investicijama te im dižu cijenu u nebo.

Matt King iz Citigoupa u podcastu Odd Lots upozorio je pomalo ironično kako su investitori prestali gledati fundamente jer misle kako oni više nemaju nikakve veze s tržišnom cijenom: „Sve se svodi na stimulanse, na realne prinose. I vide realne prinose na najnižim razinama te kažu kako se nemaju što brinuti“. Pa ulažu u dionice.

Ono što zabrinjava jest to, upozorio je Brian Chappatta u Bloombergu, jest to što u zadnjih pet ciklusa centralna banka u Sjedinjenim Državama nije ispunila svoju misiju. Došlo je do pucanja imovinskih balona, a Federalne rezerve prije toga nisu zaoštrile monetarnu politiku. Prije svakog od pucanja imovinskih balona u zadnjih pet ciklusa došlo je značajnog spuštanja razine realnih prinosa, kao i sada.

Ono što je u Americi trenutačno problem jest to što je vrlo veliki broj Amerikanca premjestio svoju štednju u dionice te su izloženi riziku pucanja tog imovinskog balona. Prema zadnjem izvješću iz 2019. čak 47,8 posto mlađih od 35 godina posjeduje dioničke udjele direktno ili kroz fondove. Logično je da su mlađi spremni na rizična ulaganja. No, i 51, posto starih 6 do 74 godine ima dio imovine u dionicama. Prije 20 godina udio vlasnika dionica u toj dobnoj skupini bio je 30 posto. Stariji od 75 godina još su više izloženi riziku posjedovanja dionica – 54,9 posto drži neke vlasničke udjele. U međuvremenu broj malih investitora na dioničkom tržištu dodatno je porastao.

Što ako inflacija u Sjedinjenim Državama ipak natjera Federalne rezerve (a izgleda da hoće) na monetarno zatezanje, pa zbog rasta prinosa i pada cijena dionica mali investitori započnu hitnu evakuaciju s rizičnog dioničkog tržišta?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:13