Uspjeh Spegre

FT: Splitska tvrtka koja je obnovila Stari most u Mostaru najbrže rastuća tvrtka iz Hrvatske

Na popisu tisuću najbrže rastućih 7 tvrtki iz Hrvatske, 2 iz Slovenije, nijedna druga iz regije, a u TOP5 je i britanski OnlyFans

Berislav Borovina, direktor splitske tvrtke Spegra, najbrže rastuće tvrtke iz Hrvatske prema izboru Financial Timesa za 2022. godinu

 Vojko Basic/Cropix

Najbrže rastuća kompanija u Hrvatskoj, prema ovogodišnjem popisu 1000 najbrže rastućih kompanija u Europi, nije iz IT-a već iz građevinske industrije. Riječ je o tvrtki Spegra, koja je obnovila Stari most u Mostaru, radila na obnovi Arsenala na Hvaru, rekonstrukciju hidroelektrane Peruča, a aktivno je uključena i u projekte obnove potresom oštećenih zgrada u Zagrebu.

Među inim, ta je tvrtka uklonila i 30 betonskih elemenata teških pet do 19 tona svaki s Mornaričke zgrade u centru Zagreba nakon dva katastrofalna potresa koja su pogodila glavni grad Hrvatske 2020. godine.

Najbrže rastuća hrvatska tvrtka, prema FT-u, je ove godine osnovana je 1989. u Splitu, a snažno je počela rasti unazad četiri godine.

Od 2017. do 2020. Spegra je prihod povećala s 2 milijuna eura na 17,1 milijun eura ili 129,4 milijuna kuna, odnosno za 744 posto, i time iskočila na 191. mjesto najbrže rastućih tvrtki u Europi. Prema podacima FT-a, Spegra u prosjeku godišnje raste 103,6 posto.

Priotitet zadovoljni radnici

Berislav Borovina, direktor tvrtke Spegra kaže im laska priznanje Financial Timesa zbog više razloga.

- Prvo, nismo se sami prijavili nego su nas oni zvali da se priključimo ovogodišnjem izboru 1000 najbrže rastućih, a drugo stoga što smo uvijek više komplimenata primali iz inozemstva nego iz Hrvatske. Svijet se globalizirao i naš rad se lijepo vidi i vani pa nas kontaktiraju brojne tvrtke iz inozemstva - kaže Borovina.

Dodaje da je ipak važno istaknuti da u razdoblju 2017. do 2020. nisu rasli tako brzo zato što im je to bio cilj već zato što se tako posložilo tržište.

- Hrvatska građevinska industrija, nažalost, je stagnirala i ono malo stručnih koje je ostalo time je dobilo više posla. Nije to nešto s čim čovjek može biti sretan - kaže Borovina.

Pojašnjava da im nije u cilju da rastu brzo.

- Nama je cilj da rastemo kvalitetno, a to znači da imamo zadovoljne i dobro obučene radnike i da oni mogu raditi s vrhunskom opremom. Prihvaćamo samo posao koji smo sigurni da možemo realizirati i to će nam biti plan i ubuduće - kaže Borovina, čija je tvrtka u četiri godine povećala broj zaposlenika s 109 na 166.

Na FT-ovom popisu 1000 najbrže rastućih tvrtki u Europi ove godine nalazi se ukupno sedam tvrtki iz Hrvatske.

Druge industrije uz bok IT-u

Na drugom mjestu, a ukupno na 225. u Europi, nalazi se zagrebačka IT tvrtka Syntio, koji je narastao u četiri godine za 673,7 posto na 2,1 milijun eura ili 15,9 milijuna kuna.

Davorin Cetto, osnivač i direktor Syntia kaže da su tvrtku osnovali u Zagrebu prije pet godina i otad otvorili podružnice u SAD-u i Danskoj i narasli na skoro 90 zaposlenika.

- Činjenica da nas je Financial Times uvrstio na ovu prestižnu listu potvrda je da tvrtku razvijamo u dobrom smjeru, da radimo kvalitetne stvari te je dodatni poticaj da nastavimo ulagati u razvoj naših usluga i proizvoda, kao i u naše zaposlenike kojima osiguravamo različite edukacije za dodatna usavršavanja - kaže Cetto.

image

Davorin Cetto (na slici) pokrenuo je i vodi Syntio zajedno s Tomislavom Domanovcem

Syntio

Na trećem mjestu je Bazzar. Riječ je o najbrže rastućoj internetskom trgovačkom centru u Hrvatskoj. Bazzar je 2017. imao 1 milijun eura prihoda, a 2020. zabilježio je 6,69 milijuna eura ili 50,6 milijuna kuna. To je rast od 548,1 posto. Paralelno, tvrtka je broj zaposlenika povećala s tri na 17.

Na četvrtom mjestu je digitalna marketinška agencija S.T.A.R. Digital, koja je skočila za 359,9 posto na 3,2 milijuna eura ili 24,2 milijuna kuna. Prve su četiri najbrže rastuće tvrtke iz Hrvatske ujedno i u gornjoj polovici najbrže rastućih u Europi.

Peta je tvrtke Delecto koja se bavi prodajom zaštitne i radne odjeće. Ona je na ukupnom 683. mjestu najbrže rastućih u Europi. Porasla je 233,7 posto na 2,65 milijuna eura, odnosno 20,1 milijun kuna, i brojala je deset zaposlenih u 2020. Šesti je proizvođač elektronike Xylon, koji je s 1,6 milijuna eura skočio na 4,49 milijuna eura, odnosno 33,9 milijuna kuna, unazad četiri godine. To je rast od 178,9 posto. Xylon je i udvostručio broj zaposlenih na 81.

I sedma i posljednja na popisu najbrže rastućih iz Hrvatske je hrvatski partner Activision Blizzarda, tvrtka Ars Futura. Ona je s 574.487 eura u 2017. porasla na 1,58 milijuna eura ili 11,9 milijuna kuna prihoda u 2020. Ujedno, gotovo je udvostručila broj zaposlenih s 14 na 27.

OnlyFans među top pet

Inače, ukupno najbrže rastuća tvrtka u Europi ove godine prema FT-u je finski Swappie, tvrtka koja prodaje rabljene iPhone. Ona je u četiri godine skočila s pola milijuna na prihod od 97,6 milijuna eura u 2020. Široj javnosti najpoznatija je pak među pet najbrže rastućih tvrtki u Europi britanska tvrtka OnlyFans. Ta je tvrtka, najpoznatija po ponudi usluga industriji za odrasle, u prihodu u četiri godine skočila s 2,65 milijuna eura porasla na 316,7 milijuna eura, što je 2,39 milijardi kuna.

image

OnlyFans iz Velike Britanije, najpoznatiji po ponudi usluga industriji za odrasle, u prihodu je unazad četiri godine skočio s 2,65 mil. eura porasla na 316,7 mil. eura, što je čak 2,39 milijardi kuna

Viralpress/Viral Press/Profimedia

Iz regije su na popisu prisutne još samo dvije tvrtke iz Slovenije. Tvrtki iz drugih država Jadranske regije nema na popisu. Hrvatskih brzorastućih tvrtki više je nego onih iz Austrije, koja je ove godine zastupljena s njih pet, dok je pak ovaj popis iznimno popularan u Italiji. Talijanskih tvrtki na popisu 1000 najbrže rastućih u Europi čak je 235.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:04