A1
Telekom širi poslovanje

A1 Hrvatska sada nudi i pametne kante za zbrinjavanja otpada

U tom je poslu već i Hrvatski telekom, a koliko je to veliki biznis, najbolje ukazuje činjenica da jedna pametna kanta stoji i po 10.000 eura
Piše: Bernard IvezićObjavljeno: 02. studeni 2020. 14:06

Telekom A1 Hrvatska objavio je da je ušao u poslove zbrinjavanja otpada. Drugi najveći operater na domaćem tržištu neće sam skupljati, razvrstavati i odvoziti smeće, ali je zato počeo prodavati rješenja s kojima je to moguće raditi učinkovitije. Prvi veliki projekt upravo rade u Rijeci. Trebao bi biti gotovo do kraja godine, ali u A1 o tome nisu htjeli govoriti detaljnije.

Ivan Gabrić, glavni direktor za segment poslovnih korisnika A1 Hrvatska, kaže da su gradovi u protekle dvije godine pokazali veliko zanimanje za rješenja pametnih gradova i da su zato ušli u ovaj segment.

- Imamo dva partnera, u Irskoj tvrtku Pel i ovdje još surađujemo s podružnicom Intersoha, a uloga A1 je da nudimo cjelovito rješenje za pametno zbrinjavanje otpada, u čemu vidimo veliki prostor za rast - kaže Gabrić.

Operater je predstavio tri pametne kante za smeće koje dolaze kao nadogradnja postojećih kanti za smeće. Te tri nadogradnje, osim što vizualno uklanjaju pogled na postojeće kante, zapravo su pravi mali roboti.

image
A1

Prvi model namijenjen je vanjskim prostorima i omogućuje prešanje otpada povećavajući kapacitet spremnika do 10 puta. Uz napajanje solarnom energijom, energetski je samoodrživ. Opremljen je senzorom popunjenosti i opremom za komuniciranje s cloud platformom u realnom vremenu. Ekvivalent mu je drugi model namijenjen unutarnjim prostorima. Također, opremljen je prešom, senzorima statusa i sustavom za povezivanje i slanje informacija. Odlaganje otpada u spremnik je beskontaktno, odnosno otvara se na senzor pokreta.

Newcastle uštedio 50%

Treći model također je namijenjen zatvorenim prostorima. Naziv pametnog spremnika stekao je zahvaljujući primjeni umjetne inteligencije koja senzorima i kamerama prepoznaje vrstu otpada te je automatski razdvaja u odgovarajući spremnik. Osim toga, principom strojnog učenja pri svakom prepoznavanju vrste otpada uči, nadopunjuje bazu znanja i dijeli s ostalim spremnicima u sustavu. Opremljen je s četiri unutarnja spremnika koji se mogu prilagođavati za različite vrste otpada prema potrebama korisnika, kao i prešom za povećanje kapaciteta. U A1 navode da su dovoljna četiri sunčana dana da bi njihove pametne kante nesmetano radile mjesec dana. Na njih se usto mogu dodati i drugi senzori, poput onog za kvalitetu zraka.

- Newcastle je ovakvim rješenjem na 1200 kanti uštedio 50 posto u troškovima odvoza i zabilježio 51 posto manje prigovora građana. Lučki predio Dublina uvođenjem sustava pametnih spremnika smanjio je stopu prikupljanja otpada za 85 posto, a Galway je zamjenom klasičnih spremnika pametnima na frekventnim mjestima u samo mjesec dana smanjio broj prikupljanja za 80 posto - kaže Gabrić.

Iako je IT segment poslovanja operaterima ove godine jedan od rijetkih u kojima Hrvatski telekom i A1 Hrvatska bilježe rast, ulazak A1 u posao s otpadom razotkriva i koliko je smeće zapravo postalo veliki biznis. U prosjeku jedna bolja pametna kanta za smeće, koja ima solarni panel i u koju stanu dvije postojeće kante za smeće od 120 litara, stoji otprilike 10.000 eura. Nije stoga neobično što u operateru ističu da je njihovo rješenje u cijelosti usklađeno s normama EU.

Eksponencijalni rast

- Europski fondovi vrlo su naklonjeni financiranju ovakvih projekata i gradovi vrlo lako mogu raspisati projekt za koji će dobiti sredstva kako bi digitalizirali svoj sustav zbrinjavanja otpada, a mi to nudimo po modelu pretplate, odnosno kao uslugu u sklopu koje iznajmimo i kante i svu potrebnu tehnologiju - objašnjava Gabrić potencijal rasta u toj niši te najavljuje nove iskorake u razvoju IoT rješenja: "Uz nacionalnu pokrivenost s A1 NB IoT mrežom spremni smo za eksponencijalni rast IoT sustava u Hrvatskoj". 

A1 tvrdi da ima isti 5G kao i HT, ali ga još neće ponuditi


U A1 Hrvatska navode da će do prosinca postaviti svoj softverki 5G u 70 gradova po Hrvatskoj. Međutim, ne planiraju ga zasad ponuditi krajnjim korisnicima, kako neslužbeno doznajemo, jer ga ne smatraju pravim 5G-om. Službeno su nam samo rekli da je riječ o tehnologiji koja se po brzini surfanja ne razlikuje mnogo od 4G+ odnosno LTE Advanced Pro mreže koja se postiže softverskom nadogradnjom postojeće opreme i baznih stanica.

Linker
16. studeni 2020 21:13