Povoljna kamata

Poduzetnicima iz proizvodnje, turizma ili trgovine krediti od 25.000 do 10 milijuna eura

AUTOR:

  • Filip Pavić

OBJAVLJENO:

7.3.2019. u 11:24

AUTOR:

  • Filip Pavić

OBJAVLJENO:

7.3.2019. u 11:24

Zagreb, 230119.
Ministarstvo regionalnog razvoja.
Zagrebacki Ekonomski fakultet i Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU potpisali su ugovor o suradnji. Cilj tog tri milijuna kuna vrijednog projekta je omoguciti studentima da u sklopu programa strucne prakse u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU steknu znanja i vjestine iz podrucja EU fondova. Ugovor su potpisali ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Gabrijela Zalac i dekan Ekonomskog fakulteta Jurica Pavicic.
Na fotografiji: Ministrica Gabrijela Zalac.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Šuvar / CROPIX

Minister of Regional Development and EU funds Gabrijela Žalac

Poduzetnicima koji se bave proizvodnjom te onima iz turizma i trgovine na raspolaganju je 511 milijuna kuna povoljnih kredita za financiranje energetske učinkovitosti.

Rezultat je to sporazuma između Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije i Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR), koji su jučer potpisale Gabrijela Žalac, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU, i Tamara Perko, predsjednica Uprave HBOR-a.

Tim se sporazumom mikro, malim, srednjim i velikim poduzetnicima omogućavaju se krediti u rasponu od 25 tisuća eura do 10 milijuna eura, uz nisku kamatnu stopu koja će se određivati prema indeksu razvijenosti jedinice lokalne samouprave na čijem se području projekt provodi.

Rok otplate je do 17 godina, uključujući poček do četiri godine. Osim ovako povoljne cijene financiranja, dodanu vrijednost ovih kredita čini, ističu u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije, i oslobođenje od plaćanja svih naknada, čime postaju doista dostupan izvor financiranja za postizanje energetskih ušteda i podizanje konkurentnosti smanjenjem ulaznih troškova.

- Financijski instrumenti imaju još jednu vrlo važnu značajku, a to je da ih se ponovno upotrebljava nakon povrata. Dakle, kada se vrate u državni proračun, RH će ih koristiti u iste svrhe, čime se novac koji ulažemo u financijske instrumente više puta upotrebljava, odnosno, uvjetno rečeno, reciklira, što je bitno iz perspektive poreznih obveznika - zaključila je ministrica Žalac.