ESIF krediti

HBOR uveo novi program kreditiranja poduzetnika vrijedan 266 milijuna kuna

Cilj programa je smanjenje potrošnje isporučene energije proizvodne industrije i uslužnog sektora
Ilustracija
 Marko Todorov / CROPIX

Nadzorni odbor Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR) na sjednici održanoj u utorak donio je odluku o novom programu za hrvatske poduzetnike "ESIF Krediti za energetsku učinkovitost za poduzetnike", a iznos sredstava za provedbu programa iz Europskog fonda za regionalni razvoj dosežu 266 milijuna kuna.

Od toga je 152 milijuna kuna namijenjeno za mjeru "Povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u proizvodnim industrijama", a preostalih 114 milijuna kuna za mjeru "Povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u uslužnom sektoru", izvijestilo je Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta na svojim internetskim stranicama.

Cilj programa je smanjenje potrošnje isporučene energije proizvodne industrije i uslužnog sektora kroz provedbu mjera energetske učinkovitosti i mjera za korištenje obnovljivih izvora energije, a koje proizvodnim pogonima, odnosno energetski troškovnoj cjelini donose smanjenje potrošnje isporučene energije od minimalno 20 posto u odnosu na referentnu isporučenu energiju, odnosno u odnosu na potrošnju isporučene energije prije provedbe mjera.

Za ta sredstva mogu se prijaviti svi mikro, mali, srednji i veliki privatni poduzetnici registrirani za obavljanje djelatnosti iz područja proizvodne industrije, koja uključuje sve proizvodne i prerađivačke djelatnosti, osim djelatnosti proizvodnje i prerade hrane, pića i duhanskih proizvoda te iz uslužnog sektora, što obuhvaća turizam i trgovinu.

Nacionalni jamstveni program HAMAG-BICRO-a

U objavi na svojim mrežnim stranicama "Novi proizvodi za hrvatske poduzetnike" Ministarstvo je izvijestilo i da je Upravni odbor HAMAG-BICRO-a na sjednici održanoj 19. veljače ove godine usvojio Nacionalni jamstveni program u okviru kojega se izdaju jamstva za pokriće dijela glavnice kredita ili leasinga subjektima malog gospodarstva koji uspješno posluju.

Kako se navodi, cilj programa je potaknuti aktivnosti financijskih institucija, odnosno olakšati pristup financiranju mikro, malih i srednjih subjekata malog gospodarstva koji ulažu u prihvatljive djelatnosti.

Program tako obuhvaća tri mjere, a prva se odnosi na investicije, u okviru koje se izdaju jamstva za kredite odobrene za financiranje ulaganja u dugotrajnu materijalnu i nematerijalnu imovinu te kratkotrajnu imovinu, najviše 30 posto od iznosa kredita. Ukoliko je riječ o izdavanju jamstva putem leasinga moguće je podržati isključivo financijski leasing, a učešće mora iznositi najmanje 20 posto, napominje se.

Druga mjera se odnosi na obrtna sredstva, a u okviru nje izdaju se jamstva za kredite za obrtna sredstva za financiranje poslovnih aktivnosti i za refinanciranje. Jamstvo po kreditu za refinanciranje postojećih obveza moguće je odobriti isključivo ukoliko je novi kredit odobren uz povoljnije uvjete od postojećih i kod drugog kreditora, navodi se u objavi.

Naposljetku, treća mjera obuhvaća kupnja poslovnih udjela, a jamstvo se izdaje isključivo za kupnju 100-postotnih vlasničkih udjela u drugom gospodarskom subjektu po modelu: 30 posto ulaganja – equity, a 70 posto kredit, od čega jamstvom može biti osigurano do 60 posto, odnosno do 80 posto glavnice kredita, ovisno o statusu subjekta malog gospodarstva.

Pravo na podnošenje zahtjeva za jamstvo imaju subjekti malog gospodarstva određeni Zakonom o poticanju razvoja malog gospodarstva, zaključuje se u objavi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. studeni 2023 11:40