Povoljna kamata

Poduzetnicima iz proizvodnje, turizma ili trgovine krediti od 25.000 do 10 milijuna eura

Osim povoljne cijene, dodanu vrijednost kredita čini oslobađanje od plaćanja naknada
Minister of Regional Development and EU funds Gabrijela Žalac
 Ranko Šuvar / CROPIX

Poduzetnicima koji se bave proizvodnjom te onima iz turizma i trgovine na raspolaganju je 511 milijuna kuna povoljnih kredita za financiranje energetske učinkovitosti.

Rezultat je to sporazuma između Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije i Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR), koji su jučer potpisale Gabrijela Žalac, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU, i Tamara Perko, predsjednica Uprave HBOR-a.

Tim se sporazumom mikro, malim, srednjim i velikim poduzetnicima omogućavaju se krediti u rasponu od 25 tisuća eura do 10 milijuna eura, uz nisku kamatnu stopu koja će se određivati prema indeksu razvijenosti jedinice lokalne samouprave na čijem se području projekt provodi.

Rok otplate je do 17 godina, uključujući poček do četiri godine. Osim ovako povoljne cijene financiranja, dodanu vrijednost ovih kredita čini, ističu u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije, i oslobođenje od plaćanja svih naknada, čime postaju doista dostupan izvor financiranja za postizanje energetskih ušteda i podizanje konkurentnosti smanjenjem ulaznih troškova.

- Financijski instrumenti imaju još jednu vrlo važnu značajku, a to je da ih se ponovno upotrebljava nakon povrata. Dakle, kada se vrate u državni proračun, RH će ih koristiti u iste svrhe, čime se novac koji ulažemo u financijske instrumente više puta upotrebljava, odnosno, uvjetno rečeno, reciklira, što je bitno iz perspektive poreznih obveznika - zaključila je ministrica Žalac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:26