Obrtnik od formata

Više od tri tisuće učenika obrtničkih škola primilo je stipendije u iznosu od 9000 kuna

Ovime je zatvoren krug cjelovitog sustava potpora hrvatskim obrtnicima
Svečana dodjela stipendija učenicima strukovnih škola, Obrtnik od formata
 Bruno Konjevic / CROPIX

Više od tri tisuće učenika srednjih obrtničkih škola, točnije njih 3017, primilo je ugovore za stipendije u iznosu od 9000 kuna za ovu školsku godinu. Na buduće bravare, dimnjačare, pekare, obućare i druge mlade naučnike deficitarnih obrtničkih zanimanja ove je godine izdvojeno više od 27 milijuna kuna, a cijeli program je od svog početka 2016. godine do danas dosegao vrijednost od 62,1 milijuna kuna. Premijer Andrej Plenković, kao i ministar rada Marko Pavić, te ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat sigurni su kako je ovo pozitivan pomak prema zaustavljanju iseljavanja mlade radne snage.

- Moja je poruka cijeloj hrvatskoj javnosti da će u Hrvatskoj biti i postolara i stolara i krojača i svih onih zanimanja po kojima je Hrvatska poznata u Europi i svijetu - poručio je ministar Horvat, dodavši kako je ambicija cijele Vlade da se broj stipendista kao i iznos stipendija iduće godine i udvostruči.

Za to su, dodala je njegova pomoćnica Ana Mandac, već osigurali sredstva iz Europskog socijalnog fonda iz kojeg je financirana i ovogodišnja stipendija. Naime, tijekom tri naredne školske godine stipendija za školarce obrtnike iznosit će 18.000 kuna godišnje.

- Stipendije koje vi primate dolaze zahvaljujući članstvu Hrvatske u Europskoj uniji. Vi iz svojih stipendija vidite da je to dobro i korisno - poručio je premijer Plenković okupljenim učenicima u kongresnoj dvorani Muzeja suvremene umjetnosti u kojoj se tražilo mjesto više.

- Dodjela ovih stipendija utjelovljuje ambicije Vlade da mladim ljudima pružimo konkretnu ruku potpore. Trokutom između obrazovnog sustava, Države i tržišta rada odgovaramo na ključnu zadaću: kako spojiti ono što nam daje obrazovanje sa stvarnim potrebama tržišta rada - dodao je premijer, dok se ministar Pavić nadovezao kazavši kako je cilj ove Vlade „poticati poduzetništvo od vrtićke dobi pa sve do doktorata”.

Ovime je, poručili su iz Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, zatvoren krug cjelovitog sustava potpora hrvatskim obrtnicima. Naime, osim što učenici obrtničkih zanimanja primaju stipendiju, Vlada nudi potpore i za obrtnike koji mlade obrtnike prime na naukovanje, a tu je i aktivna politika zapošljavanja koja će novopečenim zanatlijama po izlasku iz škole omogućiti potpore za pokretanje vlastitih obrta.

Interes za ova zanimanja, potvrdio nam je ravnatelj Prehrambeno-tehnološke škole u Zagrebu Josip Šestar, iz godine u godinu sve je veći.

- I djeca i roditelji shvatili su da ova zanimanja nude siguran posao i jako dobre plaće. Plaćeni su bolje od profesora u školi - kazao je ravnatelj čija su tri učenika, buduća pekara, jučer primili ugovore o stipendiranju.

Budući automehatroničar Antonio Gavranović zadovoljan je primljenom stipendijom. Ona će mu, kaže, pomoći pri učenju i razvijanju njegovog zanimanja.

- Ostat ću u Hrvatskoj, želim raditi u svojoj struci i planiram pokrenuti svoj obrt - pohvalio se mladi obrtnik koji je s nekoliko kolega iz razreda danas primio ugovore o stipendiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:47