Nastavak 'igara' oko Mercatora

Mercator završio refinanciranje kredita svoje kompanije u susjednoj Srbiji

AUTOR:

  • Vedran Marjanović

OBJAVLJENO:

24.1.2020. u 13:43

AUTOR:

  • Vedran Marjanović

OBJAVLJENO:

24.1.2020. u 13:43

A wheelchair stands next to cashiers at Mercator shopping mall in Ljubljana, January 28, 2014. Having scraped together funds to bail out its banks last month, Slovenia must now sell assets once considered sacrosanct by 2 million Slovenians who, unlike the rest of Eastern Europe, resisted Western capital after the end of the Cold War. Leading local retailer Mercator has been in negotiations since 2011 to be sold to Croatian rival Agrokor. Picture taken January 28, 2014. REUTERS/Srdjan Zivulovic (SLOVENIA - Tags: BUSINESS) - GM1EA1T15JA01
Srdjan Zivulovic / REUTERS

Najveći industrijalac u Srbiji Miodrag Kostić biti će glavni financijer nastavka restrukturiranja i razvoja kompanije Mercator-S koja je dio istoimenog trgovačkog lanca u Sloveniji.

Prema priopćenju središnjice Mercatora s sjedištem u Ljubljani, s AIK bankom u vlasništvu Kostića dogovoren je sindicirani zajam u iznosu od 90 milijuna eura koji će koristiti Mercator-S.

- Ugovor s AIK bankom podrazumijeva refinanciranje postojećeg kredita Mercatoru-S i refinanciranje kratkoročnih obveza Mercatora-S pod puno povoljnijim uvjetima od sadašnjih – poručeno je iz Mercatora.

Pronađeno rješenje za financiranje Mercatora u Srbiji, kako je najavljeno iz ljubljanske središnjice tog trgovačkog lanca, jamči nesmetano poslovanje idućih pet godina uz, navode u kompaniji, otvaranje novih trgovina i širenje logističkih kapaciteta.

- Grupa Mercator nastavlja s zacrtanom strategijom razvoja i smanjenja zaduženosti. Za razvoj Grupe svakako je važan prijenos vlasništva na Fortenova Grupu jer je stabilno vlasništvo jamac daljnjeg razvoja najvećeg slovenskog i jednog od najvećih regionalnih trgovaca – izjavio je predsjednik Uprave Mercatora Tomislav Čizmić u osvrtu na zaključenje ugovora s AIK bankom.

Čizmićeva opaska o nužnosti prijenosa vlasništva u Mercatoru na Fortenova grupu dolazi u trenutku kada je taj prijenos zaustavljen odlukama slovenskih regulatora i sudova uz najavu Fortenove da će svoja prava u Mercatoru pokušati zaštiti pred sudovima višeg stupnja u Sloveniji, ali i pred nadležnim tijelima Europske unije.

Izbor AIK banke za financijskog partnera Mercatora-S zanimljiv je i stoga što je Miodrag Kostić nakon izbijanja krize u Agrokoru izrazio interes za preuzimanje Mercatora-S. Kostić je kupio i potraživanja dijela poslovnih banaka prema Mercatoru, no njegov interes za poslovanje slovenskog trgovačkog lanca u Srbiji valja posmatrati i iz drugog ugla.

Naime, kao što su se hrvatska i slovenska Vlada angažirale na sređivanju stanja u Agrokoru, odnosno Mercatoru nakon poslovnog sloma bivšeg njihova vlasnika Ivice Todorića, tako je i Vlada Srbija odmah po izbijanju krize u Agrokoru ponudila pomoć Mercatoru-S kojeg je označila kompanijom od strateškog interesa. U jeku napora Vlade Srbije da Mercatorove dobavljače u Srbiji uvjeri kako neće dozvoliti propast tog trgovačkog lanca, stigle su neslužbene najave iz Kostićevog poslovnog carstva o spremnosti preuzimanja Mercatora-S.