Nastavak 'igara' oko Mercatora

Mercator završio refinanciranje kredita svoje kompanije u susjednoj Srbiji

Predsjednik Uprave Mercatora Tomislav Čizmić apelirao na prijenos vlasništva na Fortenovu
 Srdjan Zivulovic / REUTERS

Najveći industrijalac u Srbiji Miodrag Kostić biti će glavni financijer nastavka restrukturiranja i razvoja kompanije Mercator-S koja je dio istoimenog trgovačkog lanca u Sloveniji.

Prema priopćenju središnjice Mercatora s sjedištem u Ljubljani, s AIK bankom u vlasništvu Kostića dogovoren je sindicirani zajam u iznosu od 90 milijuna eura koji će koristiti Mercator-S.

- Ugovor s AIK bankom podrazumijeva refinanciranje postojećeg kredita Mercatoru-S i refinanciranje kratkoročnih obveza Mercatora-S pod puno povoljnijim uvjetima od sadašnjih – poručeno je iz Mercatora.

Pronađeno rješenje za financiranje Mercatora u Srbiji, kako je najavljeno iz ljubljanske središnjice tog trgovačkog lanca, jamči nesmetano poslovanje idućih pet godina uz, navode u kompaniji, otvaranje novih trgovina i širenje logističkih kapaciteta.

- Grupa Mercator nastavlja s zacrtanom strategijom razvoja i smanjenja zaduženosti. Za razvoj Grupe svakako je važan prijenos vlasništva na Fortenova Grupu jer je stabilno vlasništvo jamac daljnjeg razvoja najvećeg slovenskog i jednog od najvećih regionalnih trgovaca – izjavio je predsjednik Uprave Mercatora Tomislav Čizmić u osvrtu na zaključenje ugovora s AIK bankom.

Čizmićeva opaska o nužnosti prijenosa vlasništva u Mercatoru na Fortenova grupu dolazi u trenutku kada je taj prijenos zaustavljen odlukama slovenskih regulatora i sudova uz najavu Fortenove da će svoja prava u Mercatoru pokušati zaštiti pred sudovima višeg stupnja u Sloveniji, ali i pred nadležnim tijelima Europske unije.

Izbor AIK banke za financijskog partnera Mercatora-S zanimljiv je i stoga što je Miodrag Kostić nakon izbijanja krize u Agrokoru izrazio interes za preuzimanje Mercatora-S. Kostić je kupio i potraživanja dijela poslovnih banaka prema Mercatoru, no njegov interes za poslovanje slovenskog trgovačkog lanca u Srbiji valja posmatrati i iz drugog ugla.

Naime, kao što su se hrvatska i slovenska Vlada angažirale na sređivanju stanja u Agrokoru, odnosno Mercatoru nakon poslovnog sloma bivšeg njihova vlasnika Ivice Todorića, tako je i Vlada Srbija odmah po izbijanju krize u Agrokoru ponudila pomoć Mercatoru-S kojeg je označila kompanijom od strateškog interesa. U jeku napora Vlade Srbije da Mercatorove dobavljače u Srbiji uvjeri kako neće dozvoliti propast tog trgovačkog lanca, stigle su neslužbene najave iz Kostićevog poslovnog carstva o spremnosti preuzimanja Mercatora-S.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:13