Zaokret

Deveta najveća ekonomija svijeta traži izlaz iz krize: Brazil prodaje 100 državnih tvrtki

Osim privatizacije, nova državna administracija razmatra i likvidacije državnih tvrtki
Blick vom Corcovado auf Botafogo und den Zuckerhut
 Nico Kaiser

Administracija novog brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara namjerava privatizirati ili zatvoriti oko sto državnih poduzeća kako bi smanjila javni dug države.
- Osim privatizacije moramo razmotriti i likvidacije državnih tvrtki čije postojanje više nema toliko smisla – izjavio je za brazilski radio CBN ministar infrastrukture Tarcisio Gomes de Freitas, obrazloživši potrebu smanjivanja državnog sektora u gospodarstvu kako bi se oslobodio proračunski novac za druge proračunske prioritete.

Ove najave u skladu su s predizbornim programom Jaira Bolsonara, kojeg se smatra predstavnikom desnog političkog spektra i zagovornikom smanjivanja utjecaja države na gospodarska kretanja u jednoj od deset najvećih ekonomija svijeta koja prolazi višegodišnju krizu.

Uz inflaciju od 2,9 posto i nedovoljan rast od jedan posto BDP-a u 2017., udio javnog duga u BDP-a države od 84 posto smatra se najvećim problemom brazilske ekonomije. Problematična je i tendencija rasta zaduživanja, jer je udio duga u BDP-u Brazila porastao u 2017. za šest posto u odnosu na prethodnu godinu.

Brazilska ekonomija 'zaronila' je 2016., kada je pad BDP-a bio 3,5 posto. Zbog ekonomske krize u jednome trenutku došlo je u pitanje organiziranje Olimpijskih igara u Rio de Janeiru 2016.. Deveta ekonomija svijeta u 2017. dosegla je BDP od tri tisuće i 248 milijardi dolara, što je za osamdeset milijardi dolara manje nego u predkriznoj 2015..

U državnom većinskom ili djelomičnom vlasništvu su neke od najvećih tvrtki u Brazilu poput naftnog giganta Petrobrasa, proizvođača i distributera struje Eletrobrasa te jedne od najvećih banaka Caixe Ecenomice Federal. Otuda se krenule spekulacije koja će se tvrtki iz državnog portfelja naći 'na bubnju', a dio brazilskih medija spekulira kako se neće prodavati sistemi poput Eletrobrasa, već njihove podružnice.

Brazilski mediji barataju podatkom da je država vlasnički prisutna u 418 tvrtki. Program privatizacije državnog sektora zastupao je i Bolsonarov prethodnik na čelu države Michel Temer.

Kao jedan od razloga imperativa prodaje državnih poduzeća dio svjetskih utjecajnih medija navodi i raširenu korupciju u Brazilu koja je opoziva koštala bivšu predsjednicu Dilmu Rousseff za čije je administracije i počela ekonomska kriza u toj zemlji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:40