Za sve je kriva digitalizacija

Santander zatvara svaku petu britansku poslovnicu, bez posla bi moglo ostati 1.200 radnika

Kako bi ublažili svoje najave, iz kompanije poručuju da će zbrinuti trećinu radnika
Zgrada Santander banke
 Paulo Whitaker / REUTERS

Španjolska banka Santander najavila je zatvaranje svake pete poslovnice u Velikoj Britaniji zbog čega bi bez posla moglo ostati gotovo 1.200 radnika.

Ova banka jedna je od najjačih u toj zemlji, a ovim potezom svoju mrežu će sa 754 smanjiti na 614 poslovnica. Do odluke o gašenju, došlo je zbog sve veće upotrebe internet bankarstva, piše The Guardian.

Inače, u posljednje tri godine ova španjolska banka bilježila je pad posjećenosti fizičkim ispostava, dok se u istom tom periodu upotreba digitalnih kanala udvostručila.

- Način na koji klijenti koriste naše usluge u posljednjih nekoliko godina drastično se promijenio. Oni se sve više okreću novim tehnologijama, a mi se tome moramo prilagoditi. Iz tog razloga krećemo u zatvaranje naših najslabijih poslovnica – istaknuo je Susan Allen, voditelj maloprodajnog i poslovnog bankarstva Santandera.

Kako bi ublažili svoje najave, iz kompanije poručuju da će nastojati zbrinuti barem trećinu svojih radnika. Kako navode, dio njih bio bi preseljen u preostale poslovnice ili u centralne urede u Glasgowu i Milton Keynesu.

Cijelu situaciju komentirala je i Linda Rolph, generalna tajnica tvrtke Advance, sindikata koji zastupa zaposlenike Santandera, koja ističe kako je ovakva odluka uprave očekivana s obzirom na sve veće promjene u ovu industriju.

Da ovo nije prva banka koja je zbog sve digitalizacije morala zatvoriti svoja vrata pokazuje i podatak da je u Britaniji od početka 2015. godine zatvoreno čak 3.101 poslovnica. Tako je samo prošle godine škotska Royal banka zatvorila stotine svojih ispostava, dok je Lloyds, u studenom najavio zatvaranje gotovo njih tisuću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:40