Zaokret

Deveta najveća ekonomija svijeta traži izlaz iz krize: Brazil prodaje 100 državnih tvrtki

Osim privatizacije, nova državna administracija razmatra i likvidacije državnih tvrtki
Piše: Vedran MarjanovićObjavljeno: 09. siječanj 2019. 15:53

Administracija novog brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara namjerava privatizirati ili zatvoriti oko sto državnih poduzeća kako bi smanjila javni dug države.
- Osim privatizacije moramo razmotriti i likvidacije državnih tvrtki čije postojanje više nema toliko smisla – izjavio je za brazilski radio CBN ministar infrastrukture Tarcisio Gomes de Freitas, obrazloživši potrebu smanjivanja državnog sektora u gospodarstvu kako bi se oslobodio proračunski novac za druge proračunske prioritete.

Ove najave u skladu su s predizbornim programom Jaira Bolsonara, kojeg se smatra predstavnikom desnog političkog spektra i zagovornikom smanjivanja utjecaja države na gospodarska kretanja u jednoj od deset najvećih ekonomija svijeta koja prolazi višegodišnju krizu.

Uz inflaciju od 2,9 posto i nedovoljan rast od jedan posto BDP-a u 2017., udio javnog duga u BDP-a države od 84 posto smatra se najvećim problemom brazilske ekonomije. Problematična je i tendencija rasta zaduživanja, jer je udio duga u BDP-u Brazila porastao u 2017. za šest posto u odnosu na prethodnu godinu.

Brazilska ekonomija 'zaronila' je 2016., kada je pad BDP-a bio 3,5 posto. Zbog ekonomske krize u jednome trenutku došlo je u pitanje organiziranje Olimpijskih igara u Rio de Janeiru 2016.. Deveta ekonomija svijeta u 2017. dosegla je BDP od tri tisuće i 248 milijardi dolara, što je za osamdeset milijardi dolara manje nego u predkriznoj 2015..

U državnom većinskom ili djelomičnom vlasništvu su neke od najvećih tvrtki u Brazilu poput naftnog giganta Petrobrasa, proizvođača i distributera struje Eletrobrasa te jedne od najvećih banaka Caixe Ecenomice Federal. Otuda se krenule spekulacije koja će se tvrtki iz državnog portfelja naći 'na bubnju', a dio brazilskih medija spekulira kako se neće prodavati sistemi poput Eletrobrasa, već njihove podružnice.

Brazilski mediji barataju podatkom da je država vlasnički prisutna u 418 tvrtki. Program privatizacije državnog sektora zastupao je i Bolsonarov prethodnik na čelu države Michel Temer.

Kao jedan od razloga imperativa prodaje državnih poduzeća dio svjetskih utjecajnih medija navodi i raširenu korupciju u Brazilu koja je opoziva koštala bivšu predsjednicu Dilmu Rousseff za čije je administracije i počela ekonomska kriza u toj zemlji.

Linker
06. listopad 2020 13:28