Globalizirani svijet

EU u treće zemlje uložila 7.400 milijardi eura, od toga gotovo bilijun u Švicarsku

Najveći ulagači u EU su Amerikanci, no i investitori iz EU najviše ulažu u SAD
Ženeva
 Denis Balibouse / Reuters

Europska ulaganja uglavnom se slijevaju u razvijeniji dio svijeta, posebno u SAD. Isto pravilo, samo u drugom pravcu, vrijedi i kada je riječ o ulaganjima u EU, među kojima dominiraju ulaganja iz razvijenih zemalja, posebice iz SAD-a. Zaključak je to koji proizlazi iz analize Eurostata o stranim ulaganjima.

Prema podacima euro-statističara, ukupna ulaganja iz EU u treće zemlje krajem prošle godine iznosila su nešto više od 7,4 bilijuna eura. Istodobno, ukupna strana ulaganja u EU krajem 2017. dosegla su vrijednost od oko 6,3 bilijuna eura. Kada se sve zbroji i oduzme, ukupna investicijska pozicija EU s ostatkom svijeta potkraj prošle godine bila je u plusu nešto većem od 1,1 bilijuna eura, što je manje nego godinu ranije, kada je višak ulaganja iz EU u treće zemlje u odnosu na ulaganja iz trećih zemalja u EU dosegao gotovo 1,5 bilijuna eura.

Poželjna Švicarska

Najvažnija 'meta' za ulagače iz EU je SAD. Do kraja prošle godine na drugu stranu Atlantika otišlo je ukupno gotovo 2,6 bilijuna eura ulaganja iz EU, što SAD-u stavlja na prvo mjesto na popisu europskih ulagačkih destinacija, s udjelom od 34,7 posto. Na drugom mjestu ulagačkih destinacija u koje se slijeva kapital iz EU je Švicarska: alpska je neutralna država do kraja prošle godine privukao nešto manje od bilijun eura ulaganja iz EU, ili 13,2 posto ukupnih ulaganja iz EU u treće zemlje.

Velika ulaganja iz EU privukla je i Kina, u koju se do kraja prošle godine slilo ukupno 328 milijardi eura ulaganja iz Unije, ili 4,4 posto ukupnih ulaganja iz EU u treće zemlje. No, valja reći kako ta brojka obuhvaća i europska ulaganja u Hong Kong, bivšu britansku koloniju, a sada posebnu kinesku upravnu regiju. Velik dio europskog kapitala otišao je i u Brazil i Kanadu, ali i u razne off shore zone diljem svijeta.

Među ulagačima u gospodarstvo EU dominiraju Amerikanci. Kako pokazuju podaci Eurostata, više od trećine stranih ulaganja u EU do kraja 2017., ili 34,7 posto, odnosi se na ulaganja iz SAD-a. Do kraja prošle godine Amerikanci su u EU uložili ukupno gotovo 2,2 bilijuna eura. Druga zemlja po vrijednosti ulaganja u EU je Švicarska: švicarski su investitori do kraja prošle godine u EU ukupno uložili nešto više od 800 milijardi eura, što čini 12,7 posto svih stranih ulaganja u EU. Velika ulaganja u EU realizirali su i investitori iz Kanade, kao i iz off shore zona.

U Hrvatsku od '93 uloženo 33,5 milijardi eura

Eurostat nije objavio veličinu i strukturu ulaganja po pojedinim članicama EU. Nju nam, međutim, daju podaci Hrvatske narodne banke, uz napomenu da se ne razdvajaju ulaganja u ostale članice EU od onih u treće zemlje. Po podacima središnje banke, u razdoblju od 1993. pa do sredine ove godine, hrvatski su ulagači u inozemstvo investirali oko 6,4 milijardi eura, pri čemu su im najznačajnije investicijske destinacije bile Nizozemska, Bosna i Hercegovina, Slovenija i Srbija, te Crna Gora.

S druge strane, strani su ulagači u hrvatskog gospodarstvo u istom razdoblju uložili ukupno oko 33,5 milijardi eura. Najveći dio ino-ulaganja stigao nam je iz ostalih članica EU, pri čemu njih pet - Nizozemska, Austrija, Italija, Njemačka i Mađarska, općenito drži sam vrh cjelokupne ljestvice ino-ulaganja u Hrvatsku. SAD se, prema podacima središnje banke, nalazi tek na 29. mjestu ljestvice zemalja iz koje nam dolaze strani ulagači.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 17:12