‘DRŽAVNA POSLA‘

Seljaci ponovno izigrani: Za kukuruz dobili 2,30 kuna, Robne zalihe sad ga nabavljaju po 3 kune

Stočari ogorčeni natječajem za popunjavanje državnih zaliha: ‘Zašto 230 mil. kn nisu dali nama da popunimo poluprazna skladišta‘

Ilustracija

 Vlado Kos/CROPIX

Iako su ratari i stočari već na početku ovogodišnje berbe kukuruza upozoravali nadležne na to da bi zbog smanjenog uroda uslijed suše bilo dobro da država otkupi dio domaćeg uroda i osigura stabilne cijene i količine stočne hrane, nitko od nadležnih nije im izašao u susret.

Prema prvim izvještajima, domaći su ratari proizveli dovoljno kukuruza za domaće potrebe, ali otkupljivači su uskladišteni i prosušeni merkantilni kukuruz u zrnu ubrzo prodali u izvoz po znatno većoj cijeni od one otkupne. Kako nam navode iz Hrvatske poljoprivredne komore, kukuruz koji je otkupljen od seljaka po 2,30 kuna za kilogram ubrzo je tradicionalno prodavan u Italiju za oko 3 kune.

Nakon što je domaći kukuruz "ispario", sredinom listopada Ravnateljstvo za robne zalihe raspisalo je natječaj vrijedan 230 milijuna kuna za uvoz 100.000 tona kukuruza, ali kako se nitko nije javio, natječaj je ponovljen u studenome. Uslijed rasta cijene kukuruza na svjetskom tržištu količina je smanjena na 75.000 tona. Cijena nabave je ostala ista, pa kad se izračuna po kilogramu, ona je oko 3 kune, iako je Tržišno-informacijski sustav (TISUP) Ministarstva poljoprivrede tad na svojim stranicama imao cijenu od oko 2,80 kuna.

Natječaj za nabavu na kraju je dobila Veterinarska stanica Vetam iz Osijeka, koja se jedina javila i kojoj to nije primarna djelatnost. Stanica u Osijeku poznata je po zbrinjavanju pasa lutalica, veterinarskoj skrbi za životinje, deratizaciji i uništavanju komaraca. Unatoč svim našim pokušajima, proteklih dana nismo uspjeli s odgovornima doći u kontakt oko ove teme i natječaja za nabavu kukuruza, koji su dužni nabaviti u sljedeća dva tjedna.

No Zvonimir Širjan, jedan od naših najvećih uzgajivača tovnih goveda i predsjednik Udruge Baby Beef, kaže nam kako je vrlo neobično da natječaj za tako važnu nabavu stočne hrane nije vidio u medijima koje prati.

- Mi stočari još smo ljetos, znajući za probleme sa sušom i poremećajima tržišta zbog rata u Ukrajini, predlagali Vladi i Ministarstvu poljoprivrede da tovljači junadi taj kukuruz otkupe jer imamo dovoljne kapacitete da popunimo i 500.000 tona. Sad su naša skladišta poluprazna jer nismo imali dovoljno novca da ih popunimo domaćim kukuruzom koji je izvezen i poskupio na tržištu, a sad ga mi, nažalost, moramo kupovati po većoj cijeni. Stočari nemaju novca za te špekulativne poteze i posljedice će biti postupno smanjivanje proizvodnje, a cijena mesa će i dalje rasti jer nam je skuplja stočna hrana - kaže nam Širjan.

- Najnormalnije bi bilo da svi prerađivači otkupe domicilni kukuruz i usmjere ga onima koji žitarice pretvaraju u meso. Ne znam zašto nije bilo sluha da se ovaj novac za natječaj usmjeri prema stočarima koji bi popunili svoja skladišta. Ovako, sve više nas razmišlja o gašenju farmi i otpuštanju radnika jer nema smisla proizvoditi gubitke - zaključuje Širjan.

Ravnateljstvo za robne zalihe natječaj za nabavu 75 tisuća tona merkantilnog kukuruza nije objavilo samo u Elektroničkom oglasniku javne nabave već je, poštujući visoke standarde transparentnosti, natječaj objavljen i u Službenom listu EU, čime je učinjen dostupnim svim zainteresiranim ponuditeljima iz cijele Europske unije.

Usto, Ravnateljstvo za robne zalihe u konkretnom slučaju provodi otvoreni postupak koji je transparentan postupak javne nabave na koji se poduzeće Vetam nije javilo samostalno, nego u sklopu zajednice ponuditelja.

S obzirom na to da postupak nije zaključen, informacije o detaljima koji se odnose na eventualni odabir ili odbacivanje pristigle ponude mogu se komentirati tek po zaključenju postupka nabave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:40