DANI POLJOPRIVREDE

EK odobrila hrvatski Strateški plan vrijedan čak 3,8 milijardi eura: ‘Unaprijedit ćemo život u ruralnim područjima‘

U sklopu Programa ruralnog razvoja dosad je za hrvatsku poljoprivredu isplaćeno 17,3 milijardi kuna

Andrej Plenković na Danima poljoprivrede 

 Goran Sebelic/Cropix

Ministrica poljoprivrede je tijekom predstavljanja Strateškog plana ZPP-a 2023. - 2027. na trećim Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva u Puli objavila da je Europska komisija posljednjih dana listopada odobrila hrvatski Strateški plan, ključan za raspolaganje sredstvima iz europskih poljoprivrednih fondova.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministrica poljoprivrede Marija Vučković dodijelili su nove ugovore iz Programa ruralnog razvoja, pri čemu je upućeno 37 ugovora o potpori ukupno vrijednoj više od 106 milijuna kuna. Premijer Plenković je i ovom prilikom poslao poruku da su poljoprivreda, ribarstvo i šumarstvo strateški prioritet ove Vlade, da je prehrambena sigurnost važnija nego ikad te da će Vlada nastaviti snažno podržavati domaće proizvođače hrane.

Na skupu je istaknuto da je novih 3,8 milijardi eura u okviru Strateškog plana poluga za razvoj produktivnije, konkurentnije i otpornije poljoprivredne proizvodnje, ali i za unapređenje kvalitete života na ruralnim područjima, što su sve razlozi zbog kojih je Vlada Republike Hrvatske na čelu s premijerom Plenkovićem podigla stopu nacionalnog doprinosa s 15 na 20 posto te tako povećala ukupnu omotnicu za hrvatsku poljoprivredu za 103,5 milijuna eura.

Na usvajanju Strateškog plana ministrici Mariji Vučković čestitao je i europski povjerenik za poljoprivredu Janusz Wojciechowski.

Ovogodišnja konferencija, kako se navodi u priopćenju, uključivala je edukativne prezentacije na temu šumskih resursa i protupožarne zaštite šuma, koje su na zanimljiv način prikazali predstavnici Hrvatskih šuma, te interaktivne panel-rasprave na temu primjera dobre prakse u hrvatskoj poljoprivredi, međuresorne suradnje i utjecaja klimatskih promjena na prehrambenu sigurnost, a program prezentacija zaokružen je predstavljanjem nove financijske perspektive u sektoru ribarstva i akvakulture, za koji je do 2027. osigurano 2,6 milijardi kuna.

Tijekom konferencije proizvođači iz raznih dijelova Hrvatske imali su priliku izložiti svoje domaće poljoprivredno-prehrambene proizvode, od kojih mnogi nose oznake zaštićene izvornosti i zemljopisnog podrijetla na razini EU.

U sklopu Programa ruralnog razvoja dosad je za hrvatsku poljoprivredu isplaćeno 17,3 milijardi kuna, pri čemu je u Istarskoj županiji ugovoreno 828 milijuna kuna i isplaćeno gotovo 670 milijuna kuna. Novi ugovori dodijeljeni na konferenciji omogućit će ulaganja kojima se potiče korištenje obnovljivih izvora energije, navodnjavanje i modernizacija na poljoprivrednim gospodarstvima, ali i unapređenje društvene infrastrukture u ruralnim područjima i modernizacija u predindustrijskoj preradi drva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:54