AGRO INFLACIJA

Cijene poljoprivrednih proizvoda porasle za 22,1 posto: rasle su svuda, osim u jednoj skupini, kojoj cijene padaju...

Na porast cijena biljnih proizvoda općenito najviše je utjecao porast cijena u skupinama žitarica

Ilustrativna fotografija

 Tomislav Kristo/Cropix

Prosječne proizvođačke cijene poljoprivrednih proizvoda u drugom tromjesečju ove godine porasle su za 22,1 posto u odnosu na isto razdoblje lani, pokazuju konačni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Cijene biljnih proizvoda porasle su za 22,7 posto, a stoke, peradi i stočnih proizvoda 21,3 posto.

Rast cijena biljnih proizvoda ostvaren je u svim skupinama biljnih proizvoda, osim u skupini voća, u kojoj su cijene pale za 8,1 posto, kažu statističari.

Na porast cijena biljnih proizvoda općenito najviše je utjecao porast cijena u skupinama žitarica (za 65,1 posto), povrća (za 30,4 posto) i vina (za 9,2 posto).

U skupini proizvoda koji imaju najveći udio u stočarstvu u usporedbi s istim tromjesečjem 2021. najviše su porasle cijene goveda (28,6 posto), svinja (19,5 posto), mlijeka (18,4 posto) te konzumnih jaja (42,5 posto).

Cijene su porasle i u drugim skupinama u stočarstvu.

Cijene dobara i usluga za tekuću uporabu u drugom tromjesečju ove godine u usporedbi s istim lanjskim razdobljem porasle su za 50,1 posto, a na taj rast najviše je utjecao porast cijena energije, gnojiva i stočne hrane.

Tako su cijene energije porasle za 90,7 posto, gnojiva za 189,9 posto i stočne hrane za 27,5 posto. Porasle su i cijene sjemena i sadnog materijala, za 17,9 posto, sredstava za zaštitu bilja za 3,1 posto, veterinarskih usluga za 3,2 posto itd.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. prosinac 2023 21:37