Pravne dvojbe

Uvjet potpore za svibanj: bonus za menadžere ne smije se isplatiti do 31. 12. 2021.

Poduzetnik će morati odlučiti hoće li tražiti potporu i riskirati da ga menadžer tuži. Ako izgubi taj spor, neće moći od države tražiti povrat tog novca
Ilustracija, Josip Aladrović
 Goran Mehkek / Zeljko Puhovski / CROPIX

Ako menadžer tvrtku koja je dobila potporu za očuvanje radnih mjesta tuži zbog toga što mu nije isplatila bonus, ona neće moći dobiti povrat tog novca od države ako izgubi taj radni spor.

Takvo pravno tumačenje iznio nam je korporativni pravnik Mićo Ljubenko, komentirajući novu odredbu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje prema kojoj poslodavac koji traži potporu za svibanj, a zapošljava više od 50 radnika, morati vratiti tu potporu ako isplati menadžerske bonuse, preciznije, ako od trenutka dobivanja potpore do 31. prosinca 2021. isplati dividendu, udjel u dobiti i druge istovjetne primitke koji se smatraju raspodjelom dobiti bilo kojega poreznog razdoblja ili menadžerski bonus.

Bez isplate dividendi

Poslodavac će morati vratiti potporu ako vlastite dionice ili vlastite poslovne udjele dodijeli članovima uprave, izvršnim direktorima, prokuristima i drugim osobama koje su ovlaštene da vode cijelo ili dio njegova poduzeća te ako im dodijeli pravo na opcijsku kupnju dionica ili bilo koje drugo pravo koje se temelji na vrijednosti vlastitih dionica.

Jednako tako, morat će vratiti subvenciju i ako im u tom periodu isplati bilo koji iznos bonusa za postignute rezultate, nagrade za radne rezultate iznad neoporezivog iznosa propisanog propisima kojima se uređuje oporezivanje dohotka i ostale slične primitke koji se oporezuju kao dohodak od nesamostalnog rada ili drugi dohodak, sukladno propisima kojima se uređuje oporezivanje dohotka. Jednako tako, tvrtka neće smjeti u tom razdoblju kupovati, odnosno steći vlastite dionice ili vlastite poslovne udjele.

- Situacija je jasna, iako se čini komplicirana. Poslodavac mora odlučiti hoće li prihvatiti potporu s tim uvjetima, a bitno je da se odluka ne odnosi retroaktivno, na isplaćene subvencije za ožujak i travanj, nego za svibanj i svaki sljedeći mjesec. Stoga će poduzetnik morati odlučiti hoće li tražiti potporu i riskirati da ga neki menadžer tuži zbog kršenja ugovora o radu, menadžerskih ugovora ili nekih drugih sporazuma. Ako izgubi taj spor na sudu, poslodavac neće, po mom sudu, imati pravnu osnovu od države tražiti povrat tog novca jer je znao koji su uvjeti za potporu i da se država ne obvezuje za naknadu štete u slučaju neke menadžerske tužbe - rekao nam je Mićo Ljubenko.

Odlazak sposobnih

Ista odredba odnosit će se i na isplatu potpore od 4000 kuna neto za lipanj, samo što će nju moći koristiti isključivo poslodavci čiji je pad prihoda u tom mjesecu veći od 50 posto u odnosu na lipanj 2019., i to u samo četiri sektora.

Hrvatska udruga poslodavca uputila je, kako neslužbeno doznajemo, dopis Ministarstvu rada u kojem, između ostalog, navodi da je propisani rok do 31. prosinca 2021. predug te stoga traže da se razmotri propisivanje roka do 31. prosinca 2020. Jednako tako, u pismuse predlaže da se taj uvjet odnosi samo na rezultate poslovanja za 2020., a ne i na poslovanje u 2019.

Nametanje ove obveze idućih 19 mjeseci prouzročilo bi odlazak sposobnih menadžera iz ugroženih poduzeća te uređenje odnosa s njima i zaposlenicima treba prepustiti vlasnicima tih poduzeća. Dakle, nije jedina stvar potpora koja će spasiti ta poduzeća. Zaboravlja se i na mogućnost da su pojedini poslodavci isplatili dio dobiti za prethodne godine, međutim, zbog odluka Stožera rad im je bio potpuno zabranjen ili uvelike ograničen te su iskusili pad prihoda u mjesecima za koje su tražili potporu i veći od 20 posto, odnosno, zadovoljili su sve u tom trenutku propisane kriterije za dobivanje potpore. Uz to, zabrana stjecanja vlastitih dionica može značajno smanjiti mogućnost kompanije za obranu od neprijateljskog preuzimanja, i to upravo u trenucima kada je vjerojatnost nastupa takvog događaja zbog narušenog poslovanja uslijed krize veća”, navodi se u očitovanju HUP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:34