Lakše poslovanje

Hanfa izdala nove uvjete za moratorij leasinga: Predlažu ukidanje naplate zateznih kamata

Također traži da se tijekom odgode ne obračunavaju i ne naplaćuju zatezne kamate onim primateljima leasinga kojima je odobrena odgoda plaćanja.
Ilustracija
 Marijo Basic / Ilustracija / CROPIX

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga izdala je u srijedu dodatne preporuke za sektor leasinga vezan uz posljedice korona krize, kako bi se olakšale obveze koje poduzetnici imaju prema leasing društvima te spriječilo pogoršanje financijske situacije u toj djelatnosti.

Hanfa sada preporučuje mogućnost ugovaranja moratorija na razdoblje duže od tri mjeseca, prestanak naplaćivanja obračunatih kamata u razdoblju moratorija te obustavu svih postupaka prisilne naplate tijekom ugovorenog razdoblja moratorija za ranije uredne korisnike leasinga. Također, objavila je u svom priopćenju, traži da se tijekom odgode ne obračunavaju i ne naplaćuju zatezne kamate onim primateljima leasinga kojima je odobrena odgoda plaćanja.

Leasing društva dosad su najčešće odobravala odgode plaćanja na tri mjeseca, a za financijski leasing se tijekom odgode zaračunavala i naplaćivala redovna kamata, „a što s obzirom na novonastalu situaciju poduzetnicima nije dovoljno“, poručuje Hanfa. Naime, većini primatelja leasinga su zbog krize znatno smanjeni prihodi iz poslovanja te im je čak i plaćanje kamate, bez plaćanja glavnice, izuzetno otežano. „Iako podaci pokazuju da su leasing društva odobrila većinu zahtjeva za odgodom plaćanja leasinga, Hanfa smatra da društva trebaju poduzeti dodatne napore kako bi se dugoročno riješila novonastala situacija“, stoji u priopćenju.

Do 1. svibnja leasing kuće su odobrile reprogram za 67,7 posto leasing ugovora za koje je zatražen. U pojedinim leasing kućama postotak reprogramiranih ugovora o leasingu iznosi čak 100 posto, kaže Hanfina statistika. „To znači da su leasing društva primateljima leasinga do početka svibnja odobrili reprogram za 22 tisuće ugovora o leasingu ukupne vrijednosti 4,5 milijardi kuna“, stoji u priopćenju.

S dodatnim preporukama je Hanfa upoznala i predstavnike prijevoznika iz udruge „Glas poduzetnika“ koji su u srijedu bili na sastanku tu agenciji. Prošlog tjedna su prijevoznici u osam gradova održali prosvjed upravo zbog uvjeta moratorija leasinga i ugroženog poslovanja. Inače, u četvrtak će se, kažu u udruzi Glas poduzetnika, u Europi održati prosvjed „Honk for Europe“ povremenih prijevoznika uz podršku drugih turističkih djelatnosti, a očekuju da će iz Hrvatske sudjelovati 2500 vozila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:24