Zima je stigla

Znači li kraj 'Igre prijestolja' kraj i za HBO? Korisnici najavili otkazivanje pretplate

U travnju kada je počela finalna sezona Igre prijestolja HBO je imao 156% više pretplatnika nego samo mjesec dana ranije
Emilia Clarke kao Daenerys Targaryen
 Profimedia, Landmark

Prije nego što je planetarno popularna serija Igra prijestolja završila, tvrtka za istraživanje tržišta Mintel objavila je anketu prema kojoj je 20 posto od ispitanih pretplatnika HBO-a kazalo kako će otkazati svoju pretplatu nakon finalne epizode “određenog programa”. Time bi dolazak zime u Westeros nažalost značio i dolazak zime u HBO.

- Nismo pitali je li riječ baš o Igri prijestolja, no bilo je jasno da se radi o njoj - rekao je analitičar Buddy Lo za Business Insider, koji smatra da je riječ o ideji koja se zapravo neće provesti u djelo.

I to ne bi bilo prvi put da se to događa. U 2016. kada je Netflix podigao svoje cijene, čak je 41 posto ispitanih korisnika te platforme kazala da to neće prihvatiti te da će otkazati pretplatu. Ipak, svoje je prijetnje uistinu i obistinilo samo četiri posto ispitanih.

- Da ljudi stvarno naprave ono što u anketama kažu da budu, pretplatnička televizija (eng. Pay TV) bi bilo daleko manje popularna nego što jest. Kada stvarno treba otkazati, korisnici radije pretrpe nego da u potpunosti ostanu bez usluge - objasnio je analitičar Jeff Wlodarczak.

HBO ukupno ima 140 milijuna pretplatnika u koje je uključeno sedam milijuna korisnika servisa HBO Now dostupnog samo u SAD-u. Riječ je o posebnoj ponudi platforme koja omogućuje gledanje programa HBO-a putem interneta, a ona je u travnju, odnosno prije početka posljednje sezone Igre prijestolja, brojala čak 156 posto više pretplatnika nego samo mjesec dana ranije.

Analitičari smatraju da, kako bi se HBO mogao i nakon završetka Igre prijestolja boriti s Netflixom, morat će isporučiti novi sadržaj kako bi zadržao, ali i pobudio interes publike, kako one postojeće, tako i nove. To se zapravo u najvećoj mjeri odnosi upravo na pretplatnike HBO Now-a, budući da se radi o usluzi koju je jednostavno otkazati i ponovno se na nju pretplatiti.

- Igra prijestolja poslužila je kao odlični ambasador za brend HBO-a, no platforma ima i drugi popularni sadržaj s odličnim kritikama poput Westworlda i Černobila ili, pak, komedija kao što su Barry i Silicijska dolina - rekao je analitičar Toby Holleran iz tvrtke Ampere Analysis čiji podaci pokazuju da HBO nudi 2500 sati raznog sadržaja od kojeg je više od polovine originalan sadržaj.

Uz to, sa sličnim se izazovima popularna platforma suočila već 2007. kada je ostala bez izvršnog direktora, a tada je završavala i omiljena serija Sopranosi. Očito je da se unatoč tome HBO održao na životu pa analitičari vjeruju da će i ovog puta biti tako.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 01:38