Investicije

Tuska predstavlja 3,7 mlrd. dolara vrijedan projekt proizvodnje električnih automobila

Tvornica će proizvoditi pet modela automobila i zaposliti više od 4.000 ljudi
Ilustracija
 REUTERS

Turska je priopćila da planira godišnje proizvoditi do 175 tisuća električnih vozila u sklopu projekta u koji će kroz 13 godina uložiti 22 milijarde lira (3,7 milijardi dolara).

Turska već izvozi u Europu velik broj automobila koje proizvodi za kompanije poput Forda, Fiat Chryslera, Renaulta, Toyote i Hyundaija.

Pritom predsjednik Tayyip Erdogan i njegova vladajuća stranka AKP već godinama priželjkuju proizvodnju domaćih automobila, kojom bi demonstrirali ekonomsku moć velikog tržišta u nastajanju. Erdogan je još u studenome 2017. godine najavio plan o proizvodnji domaćih automobila najkasnije do 2021. godine.

Danas bi predsjednik trebao konačno predstaviti projekt javnosti koja je već dobila uvid objavom videa prototipa vozila omotanog u crnu ceradu u vožnji autocestama i preko mosta. Očekuje se da će u sklopu današnje ceremonije Erdogan voziti prototip vozila preko visećeg mosta. Država će poduprijeti projekt proizvodnje električnih vozila poreznim olakšicama a proizvodnja će biti locirana u novom pogonu u Bursi, prema predsjedničkoj odluci u objavljenoj u službenom biltenu.

Tvornica će proizvoditi pet modela automobila i zaposliti više od 4.000 ljudi. Vlada je obećala da će do 2035. godine kupiti 30 tisuća vozila.

Konzorcij proizvođača "Turska grupa za automobilsku inicijativu" (TOGG) osnovan je sredinom prošle godine a čine ga Anadolu Group, BMS, Kok Group, mobilni operater Turkcell i Zorlu Holding.

Izvršni direktor TOGG-a bivši je direktor Boscha Gurcan Karakas, a poslovni direktor Sergio Rocha, bivši direktor južnokorejskog ogranka General Motorsa.

Proizvodnja će prema priopćenju početi 2022. godine modelima sportskih terenaca u segmentu kompaktnih automobila.

Volkswagen je u listopadu odgodio konačnu odluku o gradnji tvornice automobila u Turskoj zbog kritika međunarodne javnosti na račun turske vojne operacije u Siriji, podsjeća Reuters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:19