Veliko obećanje

SoftBank predlaže isporuku besplatne struje članicama udruge solarne energije

AUTOR:

OBJAVLJENO:

4.10.2018. u 15:11

AUTOR:

OBJAVLJENO:

4.10.2018. u 15:11

, Image: 187161655, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Masayoshi Son

Japanska grupa SoftBank predložila je da se zemljama članicama Međunarodnog saveza za solarnu energiju (IS) 25 godina nakon potpisivanja ugovora o nabavi struja isporučuje besplatno, kazao je na konferenciji u New Delhiju bančin izvršni direktor Masayoshi Son.

"Nakon 25-godišnje primjene ugovora (PPA) besplatno ću isporučivati struju iz projekata solarne energije svim zemljama članicama IS-a. Ulažemo u tehnologiju i inovacije kako bismo efikasno koristili energiju Sunca", rekao je Son u srijedu, ne navodeći pojedinosti.

IS obuhvaća ukupno 121 zemlju u tropskom pojasu, uključujući Australiju, Brazil, Kubu, Francusku, Indiju, Ujedinjene Arapske Emirate, Venezuelu, Egipat, Veliku Britaniju i Nizozemsku. Hrvatske među tim državama nema.

Učinkovitost solarnih modula s vremenom se smanjuje, što za proizvođače znači manju zaradu. Čelnik japanske banke procjenjuje vijek trajanja solarne elektrane na oko 80 godina.

Proizvođači struje iz energije Sunca i financijeri širom svijeta predviđaju pad troškova skladištenja energije i veću efikasnost solarnih panela.

Istodobno se cijene struje proizvedene iz energije Sunca na velikim tržištima poput Indije smanjuju a javljaju se i zahtjevi za zaštitom lokalnih proizvođača kroz uvozne carine, što bi moglo povećati troškove i srezati zaradu lokalnih proizvođača.

SoftBank je 2015. godine najavio ulazak na indijsko tržište solarne energije i ulaganje 20 milijardi dolara u partnerstvu s Foxconn Technologyjem i Bharti Enterprisesom s ciljem stvaranja kapaciteta za proizvodnju 20 gigavata električne energije.