Veliko obećanje

SoftBank predlaže isporuku besplatne struje članicama udruge solarne energije

Učinkovitost solarnih modula s vremenom se smanjuje, što za proizvođače znači manju zaradu
Masayoshi Son
 Profimedia, Alamy

Japanska grupa SoftBank predložila je da se zemljama članicama Međunarodnog saveza za solarnu energiju (IS) 25 godina nakon potpisivanja ugovora o nabavi struja isporučuje besplatno, kazao je na konferenciji u New Delhiju bančin izvršni direktor Masayoshi Son.

"Nakon 25-godišnje primjene ugovora (PPA) besplatno ću isporučivati struju iz projekata solarne energije svim zemljama članicama IS-a. Ulažemo u tehnologiju i inovacije kako bismo efikasno koristili energiju Sunca", rekao je Son u srijedu, ne navodeći pojedinosti.

IS obuhvaća ukupno 121 zemlju u tropskom pojasu, uključujući Australiju, Brazil, Kubu, Francusku, Indiju, Ujedinjene Arapske Emirate, Venezuelu, Egipat, Veliku Britaniju i Nizozemsku. Hrvatske među tim državama nema.

Učinkovitost solarnih modula s vremenom se smanjuje, što za proizvođače znači manju zaradu. Čelnik japanske banke procjenjuje vijek trajanja solarne elektrane na oko 80 godina.

Proizvođači struje iz energije Sunca i financijeri širom svijeta predviđaju pad troškova skladištenja energije i veću efikasnost solarnih panela.

Istodobno se cijene struje proizvedene iz energije Sunca na velikim tržištima poput Indije smanjuju a javljaju se i zahtjevi za zaštitom lokalnih proizvođača kroz uvozne carine, što bi moglo povećati troškove i srezati zaradu lokalnih proizvođača.

SoftBank je 2015. godine najavio ulazak na indijsko tržište solarne energije i ulaganje 20 milijardi dolara u partnerstvu s Foxconn Technologyjem i Bharti Enterprisesom s ciljem stvaranja kapaciteta za proizvodnju 20 gigavata električne energije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 07:29