U samom finišu

Propada projekt vrijedan 16 milijardi dolara? Malezijska vlada dvoji oko brze željeznice

AUTOR:

  • Lea Balenović

OBJAVLJENO:

23.5.2018. u 11:51

AUTOR:

  • Lea Balenović

OBJAVLJENO:

23.5.2018. u 11:51

Bazuki Muhammad / Edgar Su / Reuters / Profimedia, Uppa News

Singapur, ilustracija brze željeznice i Kuala Lumpur

Projekt izgradnje brze željezničke linije između Kuala Lumpura i Singapura doveden je u pitanje, piše singapurski Straits Times.

Megaprojekt željeznice zamisao je, između ostalih, bivšeg malezijskog premijera Najiba Razaka, a dolaskom 92-godišnjeg Mahathira Mohamada na vlast stvari su se počele mijenjati. Naime, zbog nedavnih otkrića o korumpiranosti bivšeg premijera, na čijim je privatnim računima pronađeno oko 700 milijuna dolara, nova je Vlada odlučila preispitati projekt kako bi bili sigurni da je sve transparentno i legalno.

Da podsjetimo, radi se o najvećem infrastrukturnom projektu u Jugoistočnoj Aziji, odnosno o željezničkoj liniji dugoj 350 kilometara koja bi trebala skratiti vrijeme putovanja između dva azijska velegrada na 90 minuta, a procijenjeno je da bi njena izgradnja koštala 16 milijardi dolara. Projekt je dogovoren prije dvije godine, a završetak izgradnje bio je predviđen za 2026. Za samu gradnju zainteresirani su Kinezi, Francuzi i Koreanci, dok su prvu konkretnu ponudu dali Japanci.

Kako piše Strait Times, ako bi izgradnja brze željezničke linije bila otkazana, Malezija bi dugoročno mogla izgubiti čak 71 milijardu dolara u neostvarenom BDP-u koji bi generirala brza pruga do Singapura.

Osim ovog projekta, novi je premijer odlučio pregledati i druge dogovore i sporazume bivše Vlade. Jedan od njih je i ugovor o potrazi nestalog putničkog aviona Malaysia Airlines MH370 koju je Razak dogovorio s američkom istražnom tvrtkom Ocean Infinity. Naime, ako ga američka tvrtka pronađe unutar 90 dana, dogovoreno je da će joj Malezija isplatiti 70 milijuna dolara.