U samom finišu

Propada projekt vrijedan 16 milijardi dolara? Malezijska vlada dvoji oko brze željeznice

Otkazivanjem izgradnje brze željeznice Malezija bi mogla izgubiti 71 milijardu dolara
Singapur, ilustracija brze željeznice i Kuala Lumpur
 Bazuki Muhammad / Edgar Su / Reuters / Profimedia, Uppa News

Projekt izgradnje brze željezničke linije između Kuala Lumpura i Singapura doveden je u pitanje, piše singapurski Straits Times.

Megaprojekt željeznice zamisao je, između ostalih, bivšeg malezijskog premijera Najiba Razaka, a dolaskom 92-godišnjeg Mahathira Mohamada na vlast stvari su se počele mijenjati. Naime, zbog nedavnih otkrića o korumpiranosti bivšeg premijera, na čijim je privatnim računima pronađeno oko 700 milijuna dolara, nova je Vlada odlučila preispitati projekt kako bi bili sigurni da je sve transparentno i legalno.

Da podsjetimo, radi se o najvećem infrastrukturnom projektu u Jugoistočnoj Aziji, odnosno o željezničkoj liniji dugoj 350 kilometara koja bi trebala skratiti vrijeme putovanja između dva azijska velegrada na 90 minuta, a procijenjeno je da bi njena izgradnja koštala 16 milijardi dolara. Projekt je dogovoren prije dvije godine, a završetak izgradnje bio je predviđen za 2026. Za samu gradnju zainteresirani su Kinezi, Francuzi i Koreanci, dok su prvu konkretnu ponudu dali Japanci.

Kako piše Strait Times, ako bi izgradnja brze željezničke linije bila otkazana, Malezija bi dugoročno mogla izgubiti čak 71 milijardu dolara u neostvarenom BDP-u koji bi generirala brza pruga do Singapura.

Osim ovog projekta, novi je premijer odlučio pregledati i druge dogovore i sporazume bivše Vlade. Jedan od njih je i ugovor o potrazi nestalog putničkog aviona Malaysia Airlines MH370 koju je Razak dogovorio s američkom istražnom tvrtkom Ocean Infinity. Naime, ako ga američka tvrtka pronađe unutar 90 dana, dogovoreno je da će joj Malezija isplatiti 70 milijuna dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:49