Novo otkriće

Ovo je metal budućnosti: Tisuću puta je tanji od dlake i 200 puta jači od čelika

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

16.2.2020. u 16:21

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

16.2.2020. u 16:21

Netzwerktechnik Strom Elektronik Kabel Stecker Buchse LED Lampe Laempchen Computernetwork network communication data net electronical digital world Netzwerktechnik Computernetzwerk Netzwerk Kommunikation Kommunikationssystem Rechnernetz Graphen netzförmig Netzwerktheorie elektrische Schaltung Elektronik Informatik Computertechnik Server Servertechnologie vernetzen Daten Datenverarbeitung Datentechnik Kabel cable Stecker Leitung Isolierung Isolation Kupferkabel plug plug in copper connection, Image: 8123753, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Bildagentur-online / Alamy / Profimedia
Bildagentur-online / Alamy / Profimedia

Ilustracija

Zbog nevjerojatne snage i širokog spektra upotrebe, grafen (eng. graphen) se smatra materijalom budućnosti, potvrdili su to europski istraživači koji se ovom tematikom bave već sedam godina.

U svojoj knjizi, točnije detaljnom vodiču o njegovoj proizvodnji, grupa od 70 znanstvenika na 500 strana pokušala je dočarati na koje sve načine grafen može dovesti do revolucije u gotovo svim industrijskim granama. Ovo istraživanje ujedno spada u grupu tri najveća znanstvena projekta financirana od strane Europske unije, a u koje je uloženo više od milijardu eura.  

Naime, riječ je o sloju grafita, debljine jednog atoma i duljine od nekoliko mikrometara. Zbog iznimnih mehaničkih svojstava, točnije velike gustoće, čvrstoće i elastičnosti, te električne vodljivosti i gotovo potpune prozirnosti ovaj kristal može se primijeniti u izradi kompozitnih materijala, elektroničkih i logičkih sklopova, zaslona osjetljivih na dodir, te sunčanih članaka.

Ujedno, grafen je istovremeno i najtanji i najjači poznati materijal koji je čak 200 puta jači od čelika, bolji provodnik struje i topline od ostalih materijala, a opet, milijun puta tanji od dlake čvršći od metala, prenosi Euronews.

Upravo su fleksibilnost i elektrovodljivost ovog materijala odlike zbog kojih bi se u budućnosti mogao koristiti u brojnim industrijama, od aeronautike, astronomije, medicine, energetike pa sve do elektronike.

Inače, prve prototipne oblike proizvoda napravljene od ovog metala počeli su izrađivati Airbus, Fiat-Chrysler, ABB grupa, ali i Siemens.