Novo otkriće

Ovo je metal budućnosti: Tisuću puta je tanji od dlake i 200 puta jači od čelika

Riječ je o sloju grafita, debljine jednog atoma i duljine od nekoliko mikrometara
Ilustracija
 Bildagentur-online / Alamy / Profimedia

Zbog nevjerojatne snage i širokog spektra upotrebe, grafen (eng. graphen) se smatra materijalom budućnosti, potvrdili su to europski istraživači koji se ovom tematikom bave već sedam godina.

U svojoj knjizi, točnije detaljnom vodiču o njegovoj proizvodnji, grupa od 70 znanstvenika na 500 strana pokušala je dočarati na koje sve načine grafen može dovesti do revolucije u gotovo svim industrijskim granama. Ovo istraživanje ujedno spada u grupu tri najveća znanstvena projekta financirana od strane Europske unije, a u koje je uloženo više od milijardu eura.

Naime, riječ je o sloju grafita, debljine jednog atoma i duljine od nekoliko mikrometara. Zbog iznimnih mehaničkih svojstava, točnije velike gustoće, čvrstoće i elastičnosti, te električne vodljivosti i gotovo potpune prozirnosti ovaj kristal može se primijeniti u izradi kompozitnih materijala, elektroničkih i logičkih sklopova, zaslona osjetljivih na dodir, te sunčanih članaka.

Ujedno, grafen je istovremeno i najtanji i najjači poznati materijal koji je čak 200 puta jači od čelika, bolji provodnik struje i topline od ostalih materijala, a opet, milijun puta tanji od dlake čvršći od metala, prenosi Euronews.

Upravo su fleksibilnost i elektrovodljivost ovog materijala odlike zbog kojih bi se u budućnosti mogao koristiti u brojnim industrijama, od aeronautike, astronomije, medicine, energetike pa sve do elektronike.

Inače, prve prototipne oblike proizvoda napravljene od ovog metala počeli su izrađivati Airbus, Fiat-Chrysler, ABB grupa, ali i Siemens.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 18:03