Dugoročna perspektiva

Ericsson bilježi veće prihode u prvom tromjesečju, ali upozorava na neizvjesnost u drugom

AUTOR:

OBJAVLJENO:

22.4.2020. u 15:35

AUTOR:

OBJAVLJENO:

22.4.2020. u 15:35

--FILE--A robot arm is displayed at the stand of Sweden-based telecoms manufacturer Ericsson during the HANNOVER MESSE in Hanover, Germany, 31 March 2019.
Sweden-based telecoms manufacturer Ericsson confirmed to the Global Times on Sunday that it is being investigated by Chinese market regulators over complaints against its intellectual property rights (IPR) licensing practices in the country.
Imaginechina via AFP

Ericsson, švedski proizvođač telekomunikacijske opreme

Švedski proizvođač telekomunikacijske opreme Ericsson izvijestio je u srijedu da je pandemija koronavirusa zasada tek u ograničenoj mjeri utjecala na njegovo poslovanje, ali će neizvjesnost utjecati na rezultate u drugom tromjesečju.

Kompanija je prvo tromjesečje zaključila s neto dobiti pripisivom dioničarima od 2,16 milijardi švedskih kruna (214,2 milijuna dolara), što je manje za 6,9 posto nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Prihodi su mu porasli za 1,7 posto, na 49,75 milijardi kruna, uz podršku ključnog dijela poslovanja s mrežama.

Prihodi su u tom dijelu poslovanja snažno porasli u Sjevernoj Americi, Japanu i Saudijskoj Arabiji a smanjeni su u Latinskoj Americi, Indiji i sjeverno-istočnoj Aziji.

U Kini je kompanija povećala tržišni udio a brine ih odgoda ulaganja u tehnologiju u Europi koja bi zbog toga mogla zaostati za ostatkom svijeta. Vlade bi trebale ponovo pokrenuti gospodarstva ulaganjima u 5G, poručuju.

U Sjevernoj Americi Ericsson očekuje veća ulaganja u drugoj polovini godine nakon dovršetka spajanja Sprinta i T Mobilea.

Mjere koje su vlade uvele kako bi usporile širenje virusa otežale su isporuku Ericssonovih usluga i proizvoda ali kompanija zasada nije osjetila značajnije posljedice u potražnji.

"Mudro je ipak pretpostaviti da bi usporavanje u gospodarstvu u cjelini moglo navesti neke operatere na odgodu investicijskih programa", dodaju.

Tržište bi po procjeni švedske kompanije trebalo porasti četiri posto, poduprto rastom u podatkovnom segmentu i radom od kuće, koji je u vrijeme pandemije u mnogim zemljama postao uobičajena pojava.

Pandemija ujedno donosi i neizvjesnost kada je u pitanju rast u kratkoročnoj perspektivi, ističu u švedskoj tvrtki, dodajući da u drugom tromjesečju očekuju nešto slabiji rast na kvartalnoj razini no što je uobičajeno.

“Ostajemo optimistični u vezi dugoročnih prognozi, no drugo tromjesečje bit će vjerojatno nešto slabije no što je uobičajeno, zbog tajminga strateških ugovora i neizvjesnosti izazvane Covidom-19", poručio je izvršni direktor Ericssona Borje Ekholm.

“Prisutna je neizvjesnost u pogledu obujma prihoda u bliskoj budućnosti zbog Covida-19 i makroekonomske situacije, no uz postojeću vidljivost nemamo razloga mijenjati naše financijske ciljeve za 2020. i 2022. godinu", zaključio je Ekholm.