Dugoročna perspektiva

Ericsson bilježi veće prihode u prvom tromjesečju, ali upozorava na neizvjesnost u drugom

Prihodi su mu porasli za 1,7 posto, na 49,75 milijardi kruna, uz podršku ključnog dijela poslovanja s mrežama
Ericsson, švedski proizvođač telekomunikacijske opreme
 Imaginechina via AFP

Švedski proizvođač telekomunikacijske opreme Ericsson izvijestio je u srijedu da je pandemija koronavirusa zasada tek u ograničenoj mjeri utjecala na njegovo poslovanje, ali će neizvjesnost utjecati na rezultate u drugom tromjesečju.

Kompanija je prvo tromjesečje zaključila s neto dobiti pripisivom dioničarima od 2,16 milijardi švedskih kruna (214,2 milijuna dolara), što je manje za 6,9 posto nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Prihodi su mu porasli za 1,7 posto, na 49,75 milijardi kruna, uz podršku ključnog dijela poslovanja s mrežama.

Prihodi su u tom dijelu poslovanja snažno porasli u Sjevernoj Americi, Japanu i Saudijskoj Arabiji a smanjeni su u Latinskoj Americi, Indiji i sjeverno-istočnoj Aziji.

U Kini je kompanija povećala tržišni udio a brine ih odgoda ulaganja u tehnologiju u Europi koja bi zbog toga mogla zaostati za ostatkom svijeta. Vlade bi trebale ponovo pokrenuti gospodarstva ulaganjima u 5G, poručuju.

U Sjevernoj Americi Ericsson očekuje veća ulaganja u drugoj polovini godine nakon dovršetka spajanja Sprinta i T Mobilea.

Mjere koje su vlade uvele kako bi usporile širenje virusa otežale su isporuku Ericssonovih usluga i proizvoda ali kompanija zasada nije osjetila značajnije posljedice u potražnji.

"Mudro je ipak pretpostaviti da bi usporavanje u gospodarstvu u cjelini moglo navesti neke operatere na odgodu investicijskih programa", dodaju.

Tržište bi po procjeni švedske kompanije trebalo porasti četiri posto, poduprto rastom u podatkovnom segmentu i radom od kuće, koji je u vrijeme pandemije u mnogim zemljama postao uobičajena pojava.

Pandemija ujedno donosi i neizvjesnost kada je u pitanju rast u kratkoročnoj perspektivi, ističu u švedskoj tvrtki, dodajući da u drugom tromjesečju očekuju nešto slabiji rast na kvartalnoj razini no što je uobičajeno.

“Ostajemo optimistični u vezi dugoročnih prognozi, no drugo tromjesečje bit će vjerojatno nešto slabije no što je uobičajeno, zbog tajminga strateških ugovora i neizvjesnosti izazvane Covidom-19", poručio je izvršni direktor Ericssona Borje Ekholm.

“Prisutna je neizvjesnost u pogledu obujma prihoda u bliskoj budućnosti zbog Covida-19 i makroekonomske situacije, no uz postojeću vidljivost nemamo razloga mijenjati naše financijske ciljeve za 2020. i 2022. godinu", zaključio je Ekholm.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 02:38