Dojučerašnji rivali

Dva najveća tehnološka rivala zajednički rade aplikaciju za pomoć u borbi s koronavirusom

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

11.4.2020. u 14:32

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

11.4.2020. u 14:32

01 April 2020, Berlin: A woman looks at her smartphone at Alexanderplatz. The German government has high hopes for an app for tracking corona infection chains, which is currently being tested in Berlin. In order to slow down the spread of the corona virus, the federal government has further considerably restricted public life. Photo: Kay Nietfeld/dpa
dpa Picture-Alliance via AFP

Ilustracija

Tehnološki divovi Google i Apple, dvije rivalske kompanije zajednički će razvijati tehnologiju za sprječavanje širenja koronavirusa, piše The Verge.

Tvrtke na čijim sustavima rade gotovo svi pametni telefoni u svijetu napravit će novu aplikaciju koja bi trebala putem Bluetootha pratiti kretanje ljudi i analizirati tko se s kime druži i dolazi u kontakt. Kad su dvije osobe u blizini, njihovi telefoni mogu razmijeniti anonimni identifikacijski ključ i zabilježiti kontakt.

Ako se jednoj osobi kasnije dijagnosticira COVID-19, sustav će obavijestiti druge korisnike koji su im bili bliski, da su došli u doticaj i da bi mogli zatražiti medicinsku pomoć. Pametni telefon korisnika bi trebao pregledavati popis društvenih kontakata jednom dnevno i tražiti ključne podudarnosti, a zatim obavijestiti korisnika s kratkom porukom: "Nedavno ste bili izloženi nekome tko je testirao pozitivnost na COVID-19" i nudi vezu s više informacija.

 

Svi podaci koji se na ovaj način prikupe bit će transparentno dostupni javnosti, najavile su dvije tvtke, a garantiraju i sigurnost podataka korisnika. Još uvijek nije sasvim jasno kako će jamčiti anonimnost podataka, a neki su stručnjaci već izrazili svoju zabrinutost oko udruživanja dviju tvrtki koje su vodeće u prikupljanju podataka korisnika.

Tim Cook, izvršni direktor Applea i Sundar Pichai, izvršni direktor Alphabeta (krovna kompanija Googlea) oglasili su se na Twitteru i izrazili svoju "spremnost na suradnju kako bi pomogli javnom zdravstvu".