Dojučerašnji rivali

Dva najveća tehnološka rivala zajednički rade aplikaciju za pomoć u borbi s koronavirusom

Svi podaci koji se na ovaj način prikupe bit će transparentno dostupni javnosti
Ilustracija
 dpa Picture-Alliance via AFP

Tehnološki divovi Google i Apple, dvije rivalske kompanije zajednički će razvijati tehnologiju za sprječavanje širenja koronavirusa, piše The Verge.

Tvrtke na čijim sustavima rade gotovo svi pametni telefoni u svijetu napravit će novu aplikaciju koja bi trebala putem Bluetootha pratiti kretanje ljudi i analizirati tko se s kime druži i dolazi u kontakt. Kad su dvije osobe u blizini, njihovi telefoni mogu razmijeniti anonimni identifikacijski ključ i zabilježiti kontakt.

Ako se jednoj osobi kasnije dijagnosticira COVID-19, sustav će obavijestiti druge korisnike koji su im bili bliski, da su došli u doticaj i da bi mogli zatražiti medicinsku pomoć. Pametni telefon korisnika bi trebao pregledavati popis društvenih kontakata jednom dnevno i tražiti ključne podudarnosti, a zatim obavijestiti korisnika s kratkom porukom: "Nedavno ste bili izloženi nekome tko je testirao pozitivnost na COVID-19" i nudi vezu s više informacija.

Svi podaci koji se na ovaj način prikupe bit će transparentno dostupni javnosti, najavile su dvije tvtke, a garantiraju i sigurnost podataka korisnika. Još uvijek nije sasvim jasno kako će jamčiti anonimnost podataka, a neki su stručnjaci već izrazili svoju zabrinutost oko udruživanja dviju tvrtki koje su vodeće u prikupljanju podataka korisnika.

Tim Cook, izvršni direktor Applea i Sundar Pichai, izvršni direktor Alphabeta (krovna kompanija Googlea) oglasili su se na Twitteru i izrazili svoju "spremnost na suradnju kako bi pomogli javnom zdravstvu".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:56