Nezakoniti zimmer frei

U pet godina carina zapečatila 448 nelegalno iznajmljenih apartmana

Kad je rastransformiran Državni inspektorat, upravo je turistička inspekcija bila nadležna za nadzor
Ilustracija
 Duje Klarić / CROPIX

U posljednjih pet godina, otkako je 2014. nadzor nad neregistriranom djelatnošću turističkog najma preuzela Carinska inspekcija, inspektori su utvrdili sve zajedno 448 slučajeva nelegalnih zimmer freija u kojima su fizičke ili pravne osobe obavljale turistički najam bez potrebnih rješenja, odnosno dozvola.

Informacija dolazi samo dan nakon što je Jutarnji list objavio kako će nadzor nad neregistriranom djelatnošću najma opet dospjeti pod ovlasti turističke inspekcije koja se izdvaja iz Ministarstva turizma te od 1. travnja postaje dio novog starog Državnog inspektorata.

Do 2014. godine, kad je rastransformiran Državni inspektorat, upravo je turistička inspekcija bila nadležna za nadzor nad nelegalnim zimmer freijima, a otkako je ta dužnost prešla u Carinsku inspekciju, nezadovoljni su bili i iznajmljivači, ali i kupci.

Usporedbe radi, prema trenutačno dostupnim starim izvješćima bivšeg Državnog inspektorata, 2012. godine inspektori su zatekli 321 slučaj rada bez upisa u registar, u 2011. godini otkriveno je 564 slučajeva rada bez upisa u registar, a u 2010. zabilježeno je 103 slučajeva reklamiranja nelegalnog smještaja te 552 slučajeva rada bez upisa u registar.

Vraćanje ovlasti za nadzor nad neregistriranim objektima u domaćinstvu nazad pod okrilje turističke inspekcije, odnosno Državnog inspektorata, pozdravljaju i udruge iznajmljivača koje su posljednjih godina često upozoravale na poplave nelegalnog smještaja.

On, između ostaloga, buja zahvaljujući platformama za booking odnosno najam stanova, a krivca često vide i u strancima koji u Hrvatskoj kupuju nekretnine, a potom ih iznajmljuju preko lokalnih oglasnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:16