Procvat uvoza

Svaki peti kruh koji kupujemo u Hrvatskoj je uvezen zamrznut: 'Podaci su alarmantni'

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

6.1.2020. u 15:47

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

6.1.2020. u 15:47

Grocery store shopping - Little boy buying bread in a supermarket, Image: 104530913, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, CandyBox
Profimedia, CandyBox

Ilustracija

Gotovo svaki peti kruh koji završi na našim stolovima uvezen je - zamrznut. I to nije samo kruh, u ovu skupinu ulazi i većina pekarskih proizvoda koji se uvoze kao polugotovi proizvodi.

- Podaci su alarmantni ako uzmemo da nam je od ulaska u EU trend uvoza kruha u porastu. U prvih sedam mjeseci uvoz kruha porastao je gotovo 30 posto, slatkih proizvoda 28 posto, rekla je Nada Barišić iz Žitozajednice.

Čak 50 posto uvoza odnosi se na fine pekarske proizvode u čemu prednjače veliki trgovački lanci koji nude bogat izbor i jeftinije pekarske proizvode. 

- Hrvatska je lani uvezla kruha 75 milijuna eura najviše uvozimo iz Poljske, Njemačke, Slovenije i Italije - kazao je Dražen Miloloža iz HGK.

Uz to što smo veliki uvoznik zamrznutih i polugotovih pekarskih proizvoda, ujedno smo i njihov veliki potrošač. Kako navodi HRT, Hrvati godišnje pojedu čak 62 kilograma pekarskih proizvoda te smo po ovoj statistici u samom vrhu Europske unije.

Svatko od nas na godinu pojede čak 62 kilograma pekarskih proizvoda, po čemu smo u vrhu u Europskoj uniji.