Procvat uvoza

Svaki peti kruh koji kupujemo u Hrvatskoj je uvezen zamrznut: 'Podaci su alarmantni'

Čak 50 posto uvoza su fini pekarski proizvodi u čemu prednjače veliki trgovački lanci koji nude bogat izbor i jeftinije pekarske proizvode
Ilustracija
 Profimedia, CandyBox

Gotovo svaki peti kruh koji završi na našim stolovima uvezen je - zamrznut. I to nije samo kruh, u ovu skupinu ulazi i većina pekarskih proizvoda koji se uvoze kao polugotovi proizvodi.

- Podaci su alarmantni ako uzmemo da nam je od ulaska u EU trend uvoza kruha u porastu. U prvih sedam mjeseci uvoz kruha porastao je gotovo 30 posto, slatkih proizvoda 28 posto, rekla je Nada Barišić iz Žitozajednice.

Čak 50 posto uvoza odnosi se na fine pekarske proizvode u čemu prednjače veliki trgovački lanci koji nude bogat izbor i jeftinije pekarske proizvode.

- Hrvatska je lani uvezla kruha 75 milijuna eura najviše uvozimo iz Poljske, Njemačke, Slovenije i Italije - kazao je Dražen Miloloža iz HGK.

Uz to što smo veliki uvoznik zamrznutih i polugotovih pekarskih proizvoda, ujedno smo i njihov veliki potrošač. Kako navodi HRT, Hrvati godišnje pojedu čak 62 kilograma pekarskih proizvoda te smo po ovoj statistici u samom vrhu Europske unije.

Svatko od nas na godinu pojede čak 62 kilograma pekarskih proizvoda, po čemu smo u vrhu u Europskoj uniji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:59