Signalitics

Pregled tržišta: Ekonomija eurozone zabilježila najsnažniju korekciju u povijesti

AUTOR:

OBJAVLJENO:

4.5.2020. u 10:44

AUTOR:

OBJAVLJENO:

4.5.2020. u 10:44

One Euro Coin, stacked money on euro coins and banknotes in the background. Euro coins are portraying the value and a map of Europe, but each country in the eurozone has its own design on the obverse in Thessaloniki, Greece, on April 15, 2020. The currency is managed by the European Central Bank (ECB) of EU. (Photo Illustration by Nicolas Economou/NurPhoto)
NurPhoto via AFP

Ilustracija, euro

Događaji koji su obilježili protekli tjedan

1. Nastavak opreznog trgovanja na svjetskom tržištu

Iako su se vrijednosti vodećih američkih i europskih dioničkih indeksa oporavile sa dna dosegnutog u toku ožujka, investitori ostaju oprezni. Američki S&P 500 tako je tjedan završio u blagom minusa nakon nepovoljne objave podataka o rastu nezaposlenih te lošim objavama poslovanja kompanija. Europski Stoxx 600 je ostvario blagi rast zahvaljujući nastavku opadanja broja novozaraženih u epicentrima pandemije.

 

2. Američki BDP pao za 4,8% u prvom kvartalu

Najdulja ekspanzija američke ekonomije u povijesti službeno je okončana protekli tjedan objavom podataka o padu BDP-a od 4,8% u prvom kvartalu godine. Ovo je najsnažnija korekcija američkog BDP-a od perioda svjetske financijske krize te je posljedica razornih učinaka mjera za obuzdavanje koronavirusa na gospodarstvo. Privatna potrošnja, koja je glavni pokretač rasta američkog gospodarstva, ostvarila je najsnažniju korekciju od 80-ih godina prošlog stoljeća.

 

3. Ekonomija eurozone zabilježila najsnažniju korekciju u povijesti

Ekonomija eurozone ostvarila je najsnažniji pad od početka praćenja serije u 1995. godini. Preciznije, jedinstveno područje je prvom kvartalu godine zabilježilo pad BDP-a od 3,8% kvartalno čime su nadmašene i najsnažnije korekcije za vrijeme trajanja svjetske financijske krize. Zamrzavanje poslovne aktivnosti pritom je bilo najoštrije u zemljama s najvećim brojem oboljelih. Francuski BDP je pao za 5,8% kvartalno a slijede ga Španjolska i Italija s korekcijama od 5,2%, odnosno 4,7%. Vodeći ekonomista Europske centralne banke u međuvremenu je upozorio kako će biti potrebno i do tri godine da se ekonomija oporavi od šoka izazvanog koronavirusom.

 

4. Snažan pad ekonomskog sentimenta eurozone

Indikator sentimenta eurozone zabilježio je u travnju najsnažniji pad u povijesti uslijed negativnog utjecaja koji na poslovanje imaju uvedene epidemiološke mjere. I dok takva izvedba ne iznenađuje nikoga, ostaje pitanje koliko brzo možemo očekivati oporavak ekonomske aktivnosti nakon ublažavanja mjera u svibnju. Čak i uz potonje, u drugom kvartalu možemo očekivati pad ekonomske aktivnosti od preko 10%.