StoryEditor
Signalitics

Pregled tržišta: Ekonomija eurozone zabilježila najsnažniju korekciju u povijesti

Vodeći ekonomista Europske centralne banke u međuvremenu je upozorio kako će biti potrebno i do tri godine da se ekonomija oporavi od šoka izazvanog koronavirusom
Piše: Tajana ŠtrigaObjavljeno: 04. svibanj 2020. 12:44

Događaji koji su obilježili protekli tjedan

1. Nastavak opreznog trgovanja na svjetskom tržištu

Iako su se vrijednosti vodećih američkih i europskih dioničkih indeksa oporavile sa dna dosegnutog u toku ožujka, investitori ostaju oprezni. Američki S&P 500 tako je tjedan završio u blagom minusa nakon nepovoljne objave podataka o rastu nezaposlenih te lošim objavama poslovanja kompanija. Europski Stoxx 600 je ostvario blagi rast zahvaljujući nastavku opadanja broja novozaraženih u epicentrima pandemije.

 

2. Američki BDP pao za 4,8% u prvom kvartalu

Najdulja ekspanzija američke ekonomije u povijesti službeno je okončana protekli tjedan objavom podataka o padu BDP-a od 4,8% u prvom kvartalu godine. Ovo je najsnažnija korekcija američkog BDP-a od perioda svjetske financijske krize te je posljedica razornih učinaka mjera za obuzdavanje koronavirusa na gospodarstvo. Privatna potrošnja, koja je glavni pokretač rasta američkog gospodarstva, ostvarila je najsnažniju korekciju od 80-ih godina prošlog stoljeća.

 

3. Ekonomija eurozone zabilježila najsnažniju korekciju u povijesti

Ekonomija eurozone ostvarila je najsnažniji pad od početka praćenja serije u 1995. godini. Preciznije, jedinstveno područje je prvom kvartalu godine zabilježilo pad BDP-a od 3,8% kvartalno čime su nadmašene i najsnažnije korekcije za vrijeme trajanja svjetske financijske krize. Zamrzavanje poslovne aktivnosti pritom je bilo najoštrije u zemljama s najvećim brojem oboljelih. Francuski BDP je pao za 5,8% kvartalno a slijede ga Španjolska i Italija s korekcijama od 5,2%, odnosno 4,7%. Vodeći ekonomista Europske centralne banke u međuvremenu je upozorio kako će biti potrebno i do tri godine da se ekonomija oporavi od šoka izazvanog koronavirusom.

 

4. Snažan pad ekonomskog sentimenta eurozone

Indikator sentimenta eurozone zabilježio je u travnju najsnažniji pad u povijesti uslijed negativnog utjecaja koji na poslovanje imaju uvedene epidemiološke mjere. I dok takva izvedba ne iznenađuje nikoga, ostaje pitanje koliko brzo možemo očekivati oporavak ekonomske aktivnosti nakon ublažavanja mjera u svibnju. Čak i uz potonje, u drugom kvartalu možemo očekivati pad ekonomske aktivnosti od preko 10%.

 

Linker
24. rujan 2020 11:21