Signalitics

Nova val optimizma je zahvatio američko dioničko tržište, građevinske dozvole porasle

AUTOR:

OBJAVLJENO:

18.12.2019. u 15:52

AUTOR:

OBJAVLJENO:

18.12.2019. u 15:52

REUTERS

Ilustracija, Wall Street broker

ŠTO SE DOGODILO?

Nova val optimizma je zahvatio američko dioničko tržište uslijed iznad očekivanih objava ekonomskih indikatora prerađivačkog sektora i tržišta nekretnina. Dionički indeksi tako su dosegnuli nove rekordne razine nakon što su u prethodnom trgovinskom danu profitirali od dugo iščekivanog trgovinskog dogovora SAD-a i Kine.

Preciznije, industrijska proizvodnja je u studenom skočila za 1,1% mjesečno što je najsnažnija stopa rasta indikatora u protekle dvije godine. Istovremeno, građevinske dozvole za izgradnju kuća su porasle na najvišu razinu u proteklih godinu dana.

ŠTO TO ZNAČI?

Unatoč nizu poteškoća i turbulencija sa kojim su se suočila vodeća svjetska dionička tržišta, ista će godinu izgledno zaključiti sa visokim dvoznamenkastim stopama rasta. Posljednje objave ekonomskih indikatora iz SAD-a upućuju na nastavak snažne ekonomske izvedbe. Pritom ipak treba biti oprezan kod interpretacije podataka o industrijskoj proizvodnji budući da snažan rast dolazi nakon dva uzastopna mjeseca pada te kao posljedica obnove rada radnika tvornice General Motors koji su prethodno bili u štrajku šest tjedana. Dodatno, trgovinski dogovor SAD-a i Kine neće pružiti značajniju podršku kineskom i američkom prerađivačkom sektoru budući  da carine na uvoz kapitalnih i intermedijarnih dobara ostaju na razini od 25%. Rast nekretninskog tržišta dolazi kao posljedica snažnog tržišta rada ali i tri runde smanjenja kamatnjaka od strane američke centralne banke, što je rezultiralo značajnim padom hipotekarnih kamatnih stopa.