Signalitics

Nova val optimizma je zahvatio američko dioničko tržište, građevinske dozvole porasle

Ilustracija, Wall Street broker
 REUTERS

ŠTO SE DOGODILO?

Nova val optimizma je zahvatio američko dioničko tržište uslijed iznad očekivanih objava ekonomskih indikatora prerađivačkog sektora i tržišta nekretnina. Dionički indeksi tako su dosegnuli nove rekordne razine nakon što su u prethodnom trgovinskom danu profitirali od dugo iščekivanog trgovinskog dogovora SAD-a i Kine.

Preciznije, industrijska proizvodnja je u studenom skočila za 1,1% mjesečno što je najsnažnija stopa rasta indikatora u protekle dvije godine. Istovremeno, građevinske dozvole za izgradnju kuća su porasle na najvišu razinu u proteklih godinu dana.

ŠTO TO ZNAČI?

Unatoč nizu poteškoća i turbulencija sa kojim su se suočila vodeća svjetska dionička tržišta, ista će godinu izgledno zaključiti sa visokim dvoznamenkastim stopama rasta. Posljednje objave ekonomskih indikatora iz SAD-a upućuju na nastavak snažne ekonomske izvedbe. Pritom ipak treba biti oprezan kod interpretacije podataka o industrijskoj proizvodnji budući da snažan rast dolazi nakon dva uzastopna mjeseca pada te kao posljedica obnove rada radnika tvornice General Motors koji su prethodno bili u štrajku šest tjedana. Dodatno, trgovinski dogovor SAD-a i Kine neće pružiti značajniju podršku kineskom i američkom prerađivačkom sektoru budući da carine na uvoz kapitalnih i intermedijarnih dobara ostaju na razini od 25%. Rast nekretninskog tržišta dolazi kao posljedica snažnog tržišta rada ali i tri runde smanjenja kamatnjaka od strane američke centralne banke, što je rezultiralo značajnim padom hipotekarnih kamatnih stopa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:16