Žrtve stereotipa?

'Nismo vam mi paštetari. Samo prošle godine donijeli smo vam 2,2 milijarde kuna'

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

2.9.2019. u 14:44

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

2.9.2019. u 14:44

split,200706
Ceski turisti vole se voziti na bananama
foto:duje klaric
-mag-
HANZA MEDIA

Nakon što je češki bogataš ispustio fekalije sa svoje jahte u more kod Komiže, a vijest o sramotnom potezu osvanula u svim medijima, počeli su se nizati komentari o stereotipnim Česima koji dolaze na Jadran. Pročulo se to i do Češke  pa tamošnji portal Blesk tvrdi kako su Hrvati neopravdano pokrenuli diskriminirajuću kampanju protiv njihovih turista.

''Vrlo je nepravedno dati nam pečat pašteta turista. Češki gosti su apsolutno presudni za Hrvate. Gotovo milijun ljudi dolazi na Jadran svake godine'', smatra Jan Papež, glasnogovornik Češke asocijacije putničkih agencija u Blesku, a prenosi RTL.

Štoviše, prema njegovim riječima, odavno ne ljetuju samo u najjeftinijim smještajnim kapacitetima.

''Mnogi odlaze u hotele sa četiri zvjezdice i u više kategorije'', dodao je. Također je naglasio da su nakon rata '90-ih, kada svijet nije bio zainteresiran za Hrvatsku, Česi dolazili prvi.

''A ni sada ne gubimo interes, iako se cijene svake godine povećavaju za pet do deset posto'', drži Papež.

Samo prošle godine Hrvatsku je posjetilo 32.763 čeških nautičara (isti su ostvarili 218.404 noćenja). I vjerojatno ne treba naglašavati da nisu jeli paštetu, piše autor članka. Većina nautičara ne donosi brod sa sobom, već ga iznajmljuju na licu mjesta. A brod košta od 800 do 50 tisuća eura tjedno.

Potrošnji tu definitivno nije kraj. Sidrenje prema duljini broda i privez također se moraju uračunati. Primjerice, u Splitu će sidrenje jahte od 10 do 20 metara koštati oko 700 do 1600 kuna po noći,.

Parkiranje automobila u marini morate platiti oko 40 do 60 eura tjedno, dopunjavanje slatke vode, goriva ili struje ili wifija za noćenje u marini. Ukupno će tjedan koštati oko 600 eura po osobi, bez putovanja po Hrvatskoj, hrane i pića, izračunali su češki novinari.

''Prema gruboj procjeni, češki nautičari u zemlji koja nas zove pašteta-turistima, ostave oko 180 milijuna kuna'', stoji u članku objavljenom na portalu Blesk.

Prema prošlogodišnjem istraživanju Sveučilišta u Rijeci, Česi u Hrvatskoj troše u prosjeku 390 kuna dnevno. To nije puno u usporedbi s Britancima koji prosječno plaćaju 915 kuna.

''No, sami Hrvati troše još manje. Oni su druga najveća skupina turista u zemlji, a potroše 368 kuna dnevno", pišu Česi.

Ako statistika ne laže i pomnožimo 5,489.607 čeških noćenja u Hrvatskoj s prosječnom potrošnjom, prošlogodišnji češki ''paštetari'' donijeli su u Hrvatku oko 2,2 milijarde kuna samo prošle sezone, piše Blesk.