Inspekcija na terenu

Nakon taksista, Porezna u akciji i kod drugih poduzetnika, 3 od 4 ne posluju po pravilima

Nadzor provode tako da se ponašaju se kao obična mušterija. Odaberu neki proizvod, plate i pričekaju hoće li dobiti račun
Ilustracija
 Bruno Konjević / CROPIX / CROPIX

Brojne ugostitelje, pekare i iznajmljivače automobila ovih će dana posjetiti porezni inspektori. U narednih tjedan dana tražit će nepravilnosti u fiskalizaciji, a zadnjom akcijom za Veliki tjedan, otkrili su da tri od četiri porezna obveznika ne posluju po pravilima, prenosi RTL.

Ta akcija Porezne uprave dolazi nakon što su prekjučer okončali akciju nadzora domaćih taksi prijevoznika i kod najmanje polovice otkrili nepravilnosti u poslovanju, o čemu smo pisali.

Nadzor provode tako da se ponašaju se kao obična mušterija. Odaberu neki proizvod, plate i pričekaju hoće li dobiti račun. Tek onda predstave se kao porezni inspektori koji vrše nadzor kontrole fiskalizacije.

- Nije svaki dan pa te malo iznenade, ali jednostavno radiš svaki dan isto, svaki dan te račune izdaješ tako da nije neki strah veliki", kazao je Jurica Samardžić, vlasnik cvjećarnice.

U ovoj godini inspektori Porezne uprave u nadzor su izišli oko 3000 puta, a kod više od polovice poduzetnika nije se radilo po propisima. Naplatili su i preko 2,2 milijuna kuna kazni. U posljednjoj akciji prije Uskrsa, obišli su 284 objekta, a u čak 75 posto slučajeva utvrđene su nepravilnosti.

- One se odnose na neizdavanje računa što se smatra najtežim poreznim prekršajem. Također nefiskaliziranje u zakonskom roku, krivi podaci poslovnih prostora i operatera, nepolaganje ostvarenog gotovinskog prometa, nabrojala je Dalija Brkić, voditeljica Službe za nadzor fiskalizacije.

No, dodaje, objekte ne zatvaraju zbog samo jednog računa već, ako su vlasnici inače uredni platiše, prvo idu upozorenja. "Ako je više od dvaput prekršio zakon, Porezna uprava izdaje naredbu i zabranjuje poreznom obvezniku obavljanje poslovne djelatnosti, a uz to ide novčana kazna", ističe Brkić

Osim terenskog nadzora, Porezna uprava ima uvid u poslovanje objekata tijekom cijele godine i to pomoću aplikacije. Inspektor primjerice iz kafića u realnom vremenu može pratiti je li u cvjećarnici preko puta izdan račun, tako da uvijek idu ciljano kod nekoga. Ovo je samo jedna u nizu aktivnosti porezne reforme, kazao je ministar financija Zdravko Marić. - Porezna uprava i Carinska uprava sve porezne vlasti žele i nastoje biti veći servis građanima i zaštititi porezne obveznike i naravno red kao takav se mora znati i poštivati, poručuje ministar Marić.

- Velik je obrtaj to novca i u toj jednoj situaciji ne možeš uvijek biti sto posto siguran, u kunu ili u lipu, ali vjerujem da će nam porezni inspektori izaći u susret za tu kunu-dvije pa da se sredi, kazao je Jurica Samardžić, vlasnik cvjećarnice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:50